региони 13 юни 2017

Художници от четири държави ще рисуват графити в Ахтопол

Article image
Стартира най-мащабният международен фестивал за съвременна фасадна стенопис в България - WeAllWrite 2017. 

Художници от четири държави се събират в Ахтопол, за да превърнат целия град в произведение на изкуството. Те ще изрисуват общо 30 стени на частни сгради в морския град. Инициативата ще се проведе от 12 до 18 юни. 

1 тон фасадна боя и 800 спрея в палитрата от над 100 цвята ще изпъстрят града с най-невероятни творчески идеи. Целта на организаторите от сдружението „140 ИДЕИ” е да превърнат Ахтопол, община Царево, в дестинация за арт туризъм на Българското Черноморие. 

Във фестивала ще вземат участие световно известни фасадни художници като АлфонсоАлварез – AL, Маноло Меса, Corte, Tretze, MiluCorrech, Faunagrafic, Rocket01, 140 Ideas, Arsek&Erase и много други. Пълният списък с артисти може да бъде разгледан на фейсбук страницата на събитието.

В понеделник гостите от чужбина започнаха изрисуването на 10 от най-големите фасади. На 15 юни /четвъртък/ ще се присъединят и останалите художници. 

През уикенда събитието ще бъде съпътствано от аудио-визуални представления и музикални участия. Със спускането на нощта на 16 юни /петък/ организаторите ще представят интерактивни 3D мапингпърформанси на артисти от известни български студия за дигитални ефекти като Bottleship VFX и Elektrik.me. Вечерната програма в събота, 17 юни, ще бъде белязана от музиката на водещи хип хоп изпълнители от България – ThaCrew (F-act и vWhy), SoCalledCrew (Жлъч, Гена и Trasher), УМА и ДУМА. 

В парка до автогарата в Ахтопол посетителите ще могат да се осведомят за различните активности в рамките на фестивалната програма и за местоположението на фасадите, върху които художниците ще рисуват. Специални маркировка в града ще води публиката из различните локации на фестивала.