региони 13 юни 2017

Осем плажа в Бургаско отличени със "Син флаг"

Article image
Осем плажа и едно яхтено пристанище в област Бургас са удостоени с наградата „Син флаг“ за тази година.

Информацията съобщи Станимир Георгиев, председател на УС на Българско движение „Син флаг“, пред радио „Фокус”.  

Отличените ивици са „Оазис“, „Дюни“, „Харманите“ в Созопол, „Поморие-изток“, „Слънчев бряг-юг“, в Свети Влас- източен, централен и нов плаж, „Слънчев ден“, „Албена“, “Бяла лагуна“ и яхтеното пристанище „Марина Диневи“ в Свети Влас.

„Наградата е екоетикет за качество. За туристите означа, че когато стигнат до такъв плаж, могат да получат качествени услуги, чиста вода за къпане, безопасна среда, без заразни бактерии, надеждно водно спасяване, медицински услуги. Това са критерии, които обобщават качественото управление на един плаж“, каза още Георгиев. 

По думите му на тези плажни ивици се получава разнообразна екологична и образователна информация. 

Критериите за оценка на програмата „Син флаг“ са четири– качество на морската вода, безопасност и услуги, екологосъобразно упавление и предоставянето на информация.  Плажовете се оценяват от национално и от международно жури.

Георгиев допълни, че освен програмата „Син флаг“, която стимулира устойчивото управление на плажове, яхтени пристанища и лодки за туристически транспорт“, движението осъществява и друга програма- „Зелен ключ“, сертифицираще екологосъобразно управлявани хотели.