региони 11 юни 2017

Стотици се събраха на "Хоро край морето" в Царево

Article image
Над 500 любители на народните танци се събраха в Царево, за да се включат в петият фестивал „Хоро край морето“. 

Танцьори от цяла България пристигнаха още в петък, за да станат част от голямото съботно събитие, провеждано по традиция в началото на месец юли, съобщават от общината.

Националният фестивал на танцовите клубове се провежда в Царево под патронажа на кмета  инж. Георги Лапчев, а организатори са ФТК „Иглика“ Царево,  Община Царево и НЧ „Георги Кондолов-1914“.

Фестивалът започна от Морската градина с дефиле на танцовите клубове, които под звуците на музикален съпровод преминаха през главната улица на града и се събраха на площада. По традиция кметът Лапчев откри официално фестивала и приветства участниците. Танцьори от четирите клуба, ръководени от художествения ръководител Дамян Дамянов, поздравиха  публиката с изпълнение на общ танц.

 След официалното откриване фестивалът продължи с индивидуални изпълнения на всички двадесет и два клуба, които бяха пристигнали от различни региони на България, за да се изявят на сцената в гр. Царево. Наред с индивидуалните изпълнения, четиристотинте участници извиха заедно задължителни хора от петте фолклорни области на страната. Жители и гости на Царево с удоволствие се наслаждаваха на красота на българските танци и носии и бурно аплодираха изпълненията на всеки клуб.

След продължилата три часа танцова програма , всеки клуб получи грамота, плакет за участие, символа на фестивала кораб –сувенир и кошница със специални подаръци, подготвени от ТК „Иглика“ . Най- голямата награда, която получиха  участниците в „Хоро край морето“– Царево 2017, са спомените за вълнуващото изживяване, които ще ги доведат отново в Царево на следващото провеждане на фестивала през юни 2018 г.