здраве 11 юни 2017

КОЦ-Бургас иска нов апарат за ехографска диагностика

Article image
Управителят на „Комплексен онкологичен център-Бургас” д-р Христо Дечев иска от местния парламент да отпусне средства за закупуването на нов ехографски апарат от висок клас, който да поеме целия поток пациенти, нуждаещи се от ехографска диагностика.

Техниката е на стойност до 200 000 лв. Общинският съвет следва да обяви процедура за  възлагане на обществена поръчка.

„Опитът от предходния апарат (висок клас) показва, че новият ехографския апарат трябва да е също от най-висок клас, с последно поколение технологии, модерен и ергономичен дизайн.  Необходимо е да притежава LED плосък монитор с висока резолюция и размер поне 21 инча. Трябва да е подходящ за визуализация и на най-детайлни структури. Апаратът е необходимо да има допълнителен сензорен екран за управление на функциите и параметрите, както и клавиатура в пълен размер с пуш бутони. Това улеснява работния процес, въвеждането на пациентните данни и редактирането на параметрите.”, посочва в докладна записка д-р Дечев. 

Към апарата следва да има мултимодална функция за наслагване на образи от скенер, магнитен резонанс и мамографи, заедно с ултразвуковия образ, за да може в реално време да се сравняват и анализират данните в образа. Софтуери за еластография и контрастно усилена ехография на гърди и коремни органи, съвместими с всички видове трансдюсери, както и биопсични функции трябва да са възможни за надграждане.