ориентири 09 юни 2017

Капитан от американските военноморски сили се срещна с кмета Николов

Article image
Ръководителят на екип "Граждански дейности" към американската мисия на военен полигон "Ново село" Капитан Къртни Пейс се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов. 

Поводът за визитата е предстоящото мащабно многонационално учение "Saber Guardian - 2017", което е планирано да се проведе в периода от 11 до 20 юли на територията на България, Унгария и Румъния.

Кметът Николов изтъкна важната роля на този тип учения за сигурността в региона. Той благодари за доброто сътрудничество при изграждането на новия модерен Дневен център за деца и младежи с увреждания в Морската градина, който се реализра с финансовата подкрепа на Департамента на Военноморските сили на САЩ.

Капитан Пейс разказа, че предстоящото военно учение "Saber Guardian` 2017" ще бъде най-мащабното в сравнение с проведените досега. То се ръководи от Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и в него ще участват около 25 000 военнослужещи от общо 23 съюзнически и партньорски държави.

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост на страните-участници и да се демонстрира решителност и готовност за действие в подкрепа на сигурността и стабилността в Черноморския регион и е част от Програмата за съвместно обучение на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ