региони 08 юни 2017

Стотици се поклониха пред чудотворната икона на Божията майка в Поморие

Article image
Хорове от България, Гърция, Македония, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна и Чехия пристигнаха в Поморие, за да се включат в Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть”.

14-ото издание на фестивала беше официално открито вчера от Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. 

Специално за събитието в черноморския град беше посрещната чудотворната икона на Божията майка „Света Богородица – Достойно есть”, съхранявана в храм-паметника „Св. Александър Невски” в София.

С литийно шествие светинята беше пренесена до вратите на храм „Свето Рождество Богородично”, където Негово Високо Преосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий отслужи молебен и водосвет, в съслужие с местни и гостуващи духовници.

„Поздравявам всички, които отново съвестно са се потрудили, за да се проведе и четиринадесетото издание на фестивала. Тази година виждам и много нови участници. Трябва да има една приемственост между хоровете, защото всички вие сте се отдали на музиката и възпявате Господа. Това е правилният подход, правилният път, за да съществува този фестивал”, каза митрополитът, давайки своята благословия.

От сцената на НЧ „Просвета 1888” заместник-кметът Янчо Илиев също поздрави всички организатори, зрители и участници и откри фестивала.

В рамките на четири дни – 7 до 11 юни –жителите и гостите на Поморие ще имат възможност да се наслаждават на автентични църковни песнопения.