ориентири 07 юни 2017

Конференция по киберсигурност ще се проведе в Бургас

Article image
Бургас ще бъде домакин на IT конференцията "Киберсигурност у дома, във фирмата, в банката, магазина и на почивка - 2017".

Събитието ще се състои на 10 юни от 13:00 ч. в Експозиционен център „Флора”.

Всеки желаещ може да се включи в срещата безплатно. 

Мариан Маринов – Hackman ще води лекциите: Ежедневни практики и препоръки за защита от кирбератаки; Киберсигурност при IoT  - може ли радиаторът да ни шпионира, някой да ни изключи бойлера или да ни блокира колата.

Валентин Русалийски ще говори по темите: Последни новости за Ransomware (криптиращи) атаки EternalBlue, WannaCry и други -  версии - практика и препоръки; Фирмената киберсигурност  - практика и препоръки.

Тъй като все повече фирми и граждани се оказват пострадали от криптоатаки, IT eкспертите ще засегнат в темите си актуалните "WannaCry ransomware", "EnglishmanDentist," "EsteemAudit" и "ExplodingCan", които са огромна заплаха. 

Преди тях основният вектор на атака беше по метода "хюман дизайн" - фишинг. Т.е. човек бива подлъган чрез пощата си - с линкове или прикачени файлове - да активира маскиран софтуер. Мислейки, да речем, че отваря снимка, потребителят активира няколко процеса едновременно, защото вътре в снимката или PDF файла, или друг прикачен файл, има вграден програмен код, който стартира зловредни процеси. 

Това води до една незабележима за антивирусните програми дейност, която се върши на компютъра и чрез която програмите на компютъра не биват засегнати, а само файловете, съдържащи документи - снимки, екселски таблици и файлове, генерирани от различни програми, в които човек влага труд, за да се създадат. 

Новите заплахи, използващи "изтекли" в нета програмни инструменти на американските спец служби, изискват не само поведенчески, но и сериозен системен отговор от страна на малките и средни фирми (дори и с един, два или три компютъра в офиса), които обикновено не разполагат със собствени специалисти, а разчитат на хонорувани такива.