региони 07 юни 2017

Засилено полицейско присъствие това лято на бургаското летище

Article image
През летния туристически сезон на Летище Бургас ще има засилено полицейско присъствие.

Това обеща зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който пристигна тази сутрина на аеропорта, за да се включи в семинар, свързан с безопасността. В срещата взеха участие служители на звено „Противодействие на бомбения тероризъм“ на СОБТ и на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, работещи по направление „Сигурност“.

„Тъй като очакваме по-засилен пътникопоток тази година, ще има повече полицейски служители. Търсим и възможност от страна на политическото ръководство да бъдат осигурени повече средства за издръжка и за командироване на полицаи, така че това ни е приоритет“, обясни Ципов.

По думите му служителите от ГД “Гранична полиция" и от ОДМВР-Бургас са изготвили необходимите планове и са предприети всички мерки. Зам.-министър Ципов призова гражданите да бъдат бдителни и да подават сигнали , ако забележат нещо нередно.

Програмата на семинара, провеждащ се на летището, включва обучение и мултимедийни презентации за откриване на взривни вещества и предотвратяване на инциденти с тях. Семинарът е продължение на политиката на МВР за провеждане на съвместни обучения с компетентни държавни органи по линия на антитероризма. 

„Служителите се обучават на адекватна реакция в случай на терористична атака. Какво трябва да се предприеме тогава, когато има конкретна заплаха, какви действия трябва да се предприемат. Командирът на специализирания отряд за борба с тероризма ще направи презентация и за реакция при откриване на импровизирани взривни устройства.”, обясни зам.-министър Ципов.

Той поясни, че Летище Бургас има една от най-модерните системи в България за т.нар. „електронен гейт”, който позовлява да се преминава с паспорт, снабден с чип с биометрични данни. 

В момента Специализираният отряд за борба с тероризма провежда процедури за закупуване на ново техническо оборудване, което допълнително ще гарантира сигурността на летището.

Снимка: Радио "Фокус"