ориентири 06 юни 2017

Уикиден в бургаския Археологически музей

Article image
Бургаският Археологически музей, намиращ се на ул. „Богориди”№ 21, отваря вратите си за всеки, който иска да създаде дигитално съдържание в Уикипедия.

 Утре – 7 юни, от 17:00 до 18:00 часа стажанти по "Дигитализация на културно наследство" ще обяснят как се създават и редактират публикации в интернет енциклопедията, а любителите на фотографията ще разберат как да качват снимки. 

Идеята на младите хора е да обогатят информацията в Интернет за културното наследство, съхраняващо се в родните музеи. Пресъздаването му в дигитална форма на различни нива и езици ще допринесе за международния културен обмен, давайки възможност за опознаването и популяризирането на българската история и култура като част от световната.

Посетителите със смарт устройства ще могат да изпробват QR кодове, поставени в централната зала на Археологическия музей. Те са разположени с цел да улеснят гостите, като им предоставят възможност да научат повече или да обяснят по бърз и достъпен начин определени исторически понятия. Навлизането на дигиталните технологии в музейните зали е приоритет в работата на специалистите, които редовно търсят помощта на младите хора.

Уикиденят се организира от Информационния отдел на Регионален исторически музей заедно със стажантите от програмата на МОН "Студентски практики" и Информационния център на Мария Габриел в Бургас.