региони 09 фев. 2012

Премиерът поиска спешен ремонт на закони

Article image
Министър-председателят Бойко Борисов очаква от депутатите от групата на ГЕРБ още този понеделник да предложат промени в Закона за морската акватория. 
С корекциите премиерът цели да бъдат дадени повече възможности на черноморските общини да участват в реализирането на европейски програми. Борисов даде пример с община Бургас, чиято администрация спечели 6 млн. по проект за цялостно развитие на брега в квартал Сарафово. 
Промененият закон ще позволи на общините Поморие и Царево да подготвят и да спечелят проекти за изграждане на рибарски селища, да модернизират пристанищата си и да посторят защитни буни и диги. По тези оперативни програми могат да бъдат усвоени общо 100 млн. евро смята премиерът. В късния следобед Бойко Борисов направи обиколка в засегнатите от силната морска буря градове и инспектира лично разрушенията по крайбрежието. Той похвали кмета на Поморие Иван Алексиев за адекватната му реакция. 
Премиерът гарантира, че ще се търсят начини да се финансират археологическите проучвания на римските сгради, които се появиха сред отломките на разрушения от морето бряг до военния санаториум в квартал Сарафово. Министър-председателят призна, че е са нужни много време и средства, за да може страната да разполага с адекватна и модерна система за ранно оповестяване на бедствия.