ориентири 19 май 2017

Огнена панделка в Бургас за подкрепа на засегнатите от ХИВ/СПИН

Article image
Бургас ще се присъедини към световната инициатива за отбелязване на Международния ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. 

На 21 май от 20:00 часа на Часовника ще бъде запалена традиционната огнена панделка.

Инициативата е организирана от отдел "Спорт, превенции и младежки дейности" към Община Бургас, съвместно с доброволци от Общински младежки клуб "J.J.Cool A", Община Бургас" и доброволци от БМЧК. 

За първи път този ден се отбелязва през 1983 година в Сан Франциско, когато четирима млади мъже – Боби Кембъл, Боби Рейнолдс, Дан Търнър и Марк Фелдман, решават да застанат с лицата си в борбата с болеста, като организират малко бдение, придружено с плакат с надпис „Борим се за живота си”.  

Този ден е възпоменание за починалите, в подкрепа на живеещите с вируса на СПИН, за повишаване на информираността и чувствителността към този проблем, за намаляване на свързаната с ХИВ/СПИН стигма и ангажиране на обществото в борбата срещу СПИН.

 Солидарността в отделните общности е важна крачка към намаляването на стигмата, овластяването и участието на хората, живеещи с ХИВ, в ефективния национален отговор към ХИВ. 

В България денят се отбелязва от 1992 година.

Снимка: News-Yahoo