здраве 17 май 2017

Уролози от УМБАЛ-Бургас започват профилактична кампания

Article image
Специалисти по урологични заболявания в Бургас ще проведат профилактична кампания през целия месец юни.

Прегледите ще се  извършват от началника на Отделението по урология в УМБАЛ-Бургас д-р Николай  Миринчев и от д-р Злата Чолакова. Консултациите ще стават след предварително записване на тел.: 0879 357758, от 14:00 ч. до 15:00 ч. в делнични дни.

„При обаждането си пациентите ще бъдат консултирани от наш лекар. Те ще могат да опишат какъв точно е здравословният им проблем и според това да научат какви изследвания е препоръчително да носят със себе си”, обяснява д-р Николай Миринчев.

Прегледите са безплатни и ще се извършват от понеделник до четвъртък между 13:00 – 14:0ч. в Медицински център „Св. Николай Чудотворец”, който се намира до Спешното отделение на УМБАЛ Бургас.

Здравният календар на кампанията включва скрининг на:

- Простатен карцином – 5-ти до 8-ми юни; 
- Бъбречно-каменна болест (уролитиаза) -  12-ти до 15-ти юни;   
-  Доброкачествена хиперплазия на простата – 19-ти – 22-ри юни;
-  Инконтиненция на урина (изпускане на урина) при жени – 26-ти – 29-ти юни.

„Целта на кампанията е да насърчим профилактиката на урологичните заболявания, които засягат най-много хора”, допълва д-р Миринчев. Отделението, което той завежда,  разполага с  високотехнологична апаратура за лечение на тези състояния. В УМБАЛ Бургас е внедрен най-модерният апарат за ехографско трансректално изследване на простатa  - трансректален трансдюсер. При необходимост през него чрез специален “пистолет” по най-съвременен метод се извършва биопсия на простатната жлеза.

„Подготвяме се да се превърнем в Център по уролитиаза. Към момента  разполагаме с  уретероскоп, към който има ултразвуков интракорпорален литотриптер, с чиято помощ се разбиват камъните в уретера и бъбрека. Разполагаме и с екстракорпорален литотриптер, чрез който камъните се разбиват още по-щадящо за пациента – неинвазивно,  през кожата,  с помощта на ултразвукови вълни”, допълва д-р Миринчев. 

Отделението по урология разполага и с биполярен резектоскоп, който се използва при операции на хиперплазия на простатната жлеза.

Тъй като часовете за профилактичните прегледи са ограничени, е желателно пациентите, които имат интерес, да се запишат възможно по-скоро.