политика 17 май 2017

ГЕРБ оттегли своя проект за Закон за опазване на земеделските земи

Article image
ГЕРБ оттегли своя проект на Закона за опазване на земеделските земи. По този начин вносителите искат да покажат на обществото, че предложените промени не са били съобразени с интересите не определен кръг от инвеститори. Министърът на земеделието отхвърли като несъстоятелни и тезите, че проектозаконът е бил конструиран в полза на собствениците на земи по Черноморието, получени чрез „заменки“

След оттеглянето на промените всички собственици земеделски земи с променен статут ще трябва отново да платят държавни такси и да минат още един път през задължителните процедури.

Според статистиката малко над 1800 имоти по Черноморието са били бивши земеделски земи, а едва 217 от тях имат разрешително за строеж.

Някои от терените са на 20 км от брега.

Според ГЕРБ единствената възможност ,която остава пред собствениците на земеделски земи по Черноморието е да се чака приемането на общи устройствени планове в общините, които ще регламентират статута на парцелите.

Замисълът на законопроектът беше да се удължи с три години правото за строеж върху земеделски земи с променен статут. След оттеглянето му възможният срок за строителство приключва на 23 май 2017 год. и земите отново стават земеделски.
От своя страна природозащитниците прогнозираха, че поправките в закона ще доведат да презастрояване на Черноморието и се вдигнаха на протести, които доведоха до оттеглянето на Закона за опазване на земеделските земи.