политика 08 апр. 2017 2017-04-08 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdjA5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1db7d3157bb8c4f24958d702bf436c8697864176/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27385.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков: В десницата се удавихме в собствената си синя кръв

Живко Табаков е лидер на ДБГ в Бургас. Представяме ви неговия коментар по отношение на събитията в българската десница след загубата на парламентарните избори.

Какво е вашето тълкувание за вълната от оставки в българската десница? 

Много оставки се хвърлиха в дясното, но въпросът е друг – какво е посланието след хвърлянето на тези оставки. Смятам, че единственото смислено обяснено беше дадено от г-жа Меглена Кунева, която реши да даде път на младото поколение с ясната заявка, че няма да бъде лидер отново, въпреки че в нашите очи тя беше един от най-достойните лидери. От останалите не съм чул подобно нещо. 

Как новите лидери ще излязат от дебелата сянка на влиятелните си предшественици Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски? Има ли шанс да се еманципират? 

Първо ние все още не знаем кои ще са те. Специално за ДБГ предстои Национален конгрес и тепърва избор на ново ръководство. Нека не обричаме предварително на провал онова, което още не е започнало дори.

 Пределно ясно е, че разрушението е по-лесно от градежа…според вас колко време ще е нужно раздробената десница да се обедини? 

Това не е счупена ваза, за да ви кажа, че ако сега отида до магазина за лепило и я поправя, всичко ще бъде наред. Счупеното оставя следи, предаденото доверие има нужда от лечение, и то сериозно. Има нужда от време.

 А какво според вас може по-лесно да обедини десницата лидер или кауза? 

И двете опции намирам за реални и възможни, ако са смислени и бъдат припознати от десните хора. За ДБГ политиката и парламента не са самоцел, ние винаги сме се фокусирали върху каузи и ценности. 

В Бургас разривът между ДБГ и останалия десен свят сякаш е безнадежден…как тогава ще се обединявате? 

Това Ваша констатация ли е? Сигурно имате предвид изказването на един колега, който не искал да пие кафе с мен? Така или иначе не съм съгласен с този Ваш прочит на ситуацията, а и защо, например, СДС да не е в разрез с останалия десен свят? „Движение България на гражданите” е в повече от добри отношения с представителите на всички десни партии, като и с техните членове и симпатизанти. 

Парламент, в който няма нито една дясна партия…какво означава това за България? 

Може би имате предвид автентична дясна…Със сигурност не е добре едни 300 000 души и повече да нямат представителство в парламента. Най-много се страхувам от това, че няма да има кой да защитава продължаването на реформите в правосъдието, образованието, здравеопазването, борбата с корупцията и сигурността за гражданите. 

Кои са поуките за вас лично от изминалите парламентарни избори? 

Борбата за лидерство може да бъде убийствена. Удавихме се в собствената си синя кръв 
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...