здраве 07 март 2017 2017-03-07 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTA4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6f0c93d92ad3c598c2092ff361a0d4576ba7a8ef/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27044.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Онкологичният диспансер в Бургас се разширява с два нови корпуса

Комплексният онкологичен диспансер в Бургас ще бъде разширен с нови корпуси за лъчетерапия и химиотерапия. 

Дейностите са по проект, който Община Бургас реализира. Очаква се до края на юни да бъдат издадени строителните разрешения на двата обекта, съобщи д-р Христо Дечев, управител на здравното заведение. 

Предстои тази година да бъде закупен и още един скенер за нуждите на здравното заведение. Към момента то разполага само с един, който се ползва както за рентгенова диагностика, така и за лъчетерапията. Предвижда се новият скенер да се използва само за работата на т.нар. радиохирургия.

Освен това ще бъде закупен и Позитронно - емисионен томограф - ПЕТ скенер. Апаратът има способността да улавя развитието на онкологично заболяване в организма на човек значително по-рано, отколкото другите методи за диагностика. Той може да установи развитието на метастазните процеси още в начален стадий. 

С ранната диагностика ПЕТ скенерът ще осигури ценна преднина на медиците, която е от изключително значение за успешната борба с раковите образувания. Той ще е стационарен и ще разполага с всички европейски лицензи за извършването на качествена медицинска дейност.    

До момента ПЕТ скенери има само в София, Пловдив и Варна, което налага пациентите от Бургас да пътуват дотам, за да могат да се прегледат.

Метаболитна брахитерапия е другият ефективен метод за борба с раковите заболявания, който Комплексният онкологичен център ще въведе  по проект на Община Бургас. Прилагането му дава добри резултати при лечението на костните метастази. При метаболитната брахитерапия в организма се инжектират радиоактивни вещества - радий и метастрон, които атакуват директно засегнатото място. Досега при лечението на подобен тип тумори е прилагано само облъчване. То е намалявало само болковия синдром, без да унищожава раковите клетки. 

По-различен подход ще се използва и при лечението на рака и другите доброкачествени заболявания на щитовидната жлеза. При него ще се прилага терапия с медицински радиоактивен йод 131. Лечението ще включва еднодневен престой в болница.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...