избори 2017 07 март 2017 2017-03-07 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb0E4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4bd0aaadfc71404dc91ddf75736e5f55c133fc82/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27039.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Васил Костадинов се срещна с лекари от Белодробната болница в Бургас

Специалистите от Белодробната болница в Бургас се срещнаха с д-р Васил Костадинов, който е на четвърто място в листата за кандидат-депутати на „Реформаторския блок – Глас народен”.

Пред него медиците споделиха проблемите, с които се сблъскват по време на работата си, и представиха своите предложения за решаването им. 

„Всички знаем, че пациентите искат да бъдат лекувани бързо и по възможност безплатно. И точно тук идват лимитите от Здравната каса, които правят и пациенти и лекари недоволни. Затова моето мото е за здравеопазване без лимити. Подех серия от срещи с медици от различни специалности в болничната и доболничната помощ,  защото за мен е важно както да представя своите акценти от здравната програма, така и да чуя Вашия поглед  по най-наболелите теми”, каза д-р Костадинов. 

Той е познат на бургазлии, като управител на най-голямата медицинска лаборатория в региона.  

Пред лекарите д-р Костадинов пое ангажимент да впише техните искания в програмата за достъпно и гарантирано здравеопазване, а в Народното събрание ще е двигател на законодателната промяна, която да направи връзката лекар-пациент по-бърза.

Специалистите  от Белодробната болница, начело с д-р Евелина Трошанова, зададоха редица въпроси за това защо някои лечебни  заведения задължително  трябва да поддържат свои лаборатории и рентген, които им излизат твърде скъпо, понеже нямат нужния брой  пациенти. 

„Здравеопазването трябва да е достатъчно гъвкаво, а дейностите, които са губещи,  да се отдават на аутсорсинг. Това е работещ модел в чужбина, който може да бъде застъпен и в България”, сподели д-р Костадинов.

На срещата със специалистите от Белодробната болница присъстваха и други представители на листата на „Реформаторски блок – Глас народен”: д-р Георги Митев,   д-р Иван Съвеб, Дора Иванова и Стайко Симеонов.

По време на срещата беше разгледан и въпросът с недостигът на медицински кадри в страната.

 „По-голям брой  лечебни заведения  трябва да предлагат обучение, стаж и специализация. В лабораторията, в която работя, предоставяме  възможност за стаж по време на следването и наемане на работа след това. Отскоро сме и база за специализация на лекари и затова мисля, че лечебните заведения трябва едновременно да възпитават собствени кадри, но и да ги мотивират да работят при тях”, каза д-р Костадинов.

Въпроси имеше и към ветеринарния специалист д-р Георги Митев. Присъстващите повдигнаха  темата за правилното предаване на труповете на домашните любимци, за да се избегнат зарази. 

„В приюта за кучета приемат телата и ги дават на екарисаж. Затова собствениците могат да се обръщат към  приюта в такива моменти”, добави д-р Митев.

Лекарите дискутираха и  въпроси  за ДДС-то на лекарствата, периодите на акредитация на болничните заведения и  продължителността на клиничните пътеки. 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...