здраве 05 март 2017 2017-03-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb2s4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--323b1fecd1733df7f598e4b500aaecb32d771d31/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27020.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Руска Бояджиева: Можем да отопляваме общински сгради с енергията на минерална вода

Руска Бояджиева е зам. кмет по европейски политики и околна среда в община Бургас. Преди дни стана ясно, че общината предвижда да използва енергията на изворите в Минералните бани за захранване с геотермална енергия на сгради. Г-жа Бояджиева представи концепцията така.

На последната общинска сесия беше рзгледана една любопитна докладна записка, свързана с употребата на минерална вода от изворите в Минерални бани..може ли да ни разкажете  подробности?

Като цяло минералната вода като ресурс е била винаги във фокуса на общината от доста време. Пред две години имаше изготвен технически проект за реконструкция на съществуващата мрежа, който пренася минералната вода в квартал Минерални бани. За щастие  тази година се отвори първата възможност този проект да види бял свят. Назионалният доверителен еко фонд обяви една пилотна схема за финансиране на общини, които имат такъв безценен ресурс, за осигуряване на минерална вода не само като питейна вода или за напояване, но и като геотермален източник. Това, което общината направи е, че кандидатства с проект за реконструкция на съществуващата  мрежа в квартал Минерални бани на стойност около 1.3 млн лв. В момента сме заедно с общо седем общини получаваме финансиране по Националния доверителен еко фонд. В процес сме на договаряне и подписване на договори и подготовка на тръжната документация за избор на изпълнител на реконструкция на тази водопреносна мрежа.

Този проект не стои сам като изпълнение. Той се допълва и от други инвестиционни намерения на общината в квартал „Минерални бани” . Може би най-бързоразвиващият се проект е този, който се финансира от Норвежкия механизъм за реконструкция на бившата детска градина и превръщането ив Дневен център за работа с деца с увреждания, детска церебрална парализа и с аутизъм.  Този обект се предвижда да бъде захранен от новата, реконструирана мрежа. В двора на детския център ще се обособи и басейн и той ще се захранва също от новата мрежа ,но не само това. Отоплението на басейна и сградата на дневния център ще е с минерална вода.

А планирате ли да мултиплицирате този начин на отопление и в други сгради?

Точно така. Това, което правим с проекта за реконструция за мрежата, е да дадем възможност за в бъдеще да се захранват с геотермална енергия чрез водата всички общински обекти, действащи и тези с потенциал да бъдат някога реализирани. Също така и не само общински обекти, но и всички терени и зони ,които имат потенциал за развитие за рекреативни и спортни дейности. Това е проект в развитие. Новите договорености н Норвежкия механизъм също предвиждат един ресурс за общините за оползотворяване на геотермална енергия и ще можем да реализираме идеите си и да захранваме и други обекти с енергия от минерална вода.

Тази мрежа, която сега изграждате в Минерални бани, би ли привлякла вниманието на частни инвеститори?

Вярваме, че това е така. Това е инфраструктура с голям потенциал. Тя позволява да оползотворим потенциала на ресурс, който имаме, но не е използван в пълния му капацитет. Още повече, че в Минерани бани имаме два извора. Единият донякъде оползотворяваме, а другитя тепърва ще бъде разработван. Има достатъчо дебит в двата извора, за да можем да ги използваме не само като източник на минерална вода, но и като енергия.

автор: Красимир Калудов
Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...