политика 20 дек. 2016 2016-12-20 2016-12-20

Burgas Reporter Ltd.

Костадин Марков: Усилията да съставим правителство си струваха

Бургаският депутат от Реформаторския блок Костадин Марков беше един от четиримата представители на десницата, които взеха мандата за съставяне на правителство от президента Росен Плевнелиев. След една седмица тежки преговори стана ясно, че „реформаторите” върнат мандата без да го реализират, тъй като няма да съставят правителство.  Марко коментира събитията от последните дни така.

В продължение на една седмица  от Реформаторския блок положихте неимоверни усилия, проведохте сложни и тежки преговори, а днес всичко приключи без успех. Струваше ли си този опит?

Все едно „Левски” да играе в Шампионската лига срещу Барселона, да даде всичко от себе си, да загуби и някой да каже, че не си е струвало. Струваше си. Обсъдихме много важни неща. Ние се опитахме от позицията на малък партньор да сглобим правителство, а това беше адски трудно. Изложихме своите аргументи и мотивация, до голяма степен бяха приети. Бяхме много близо до съставяне на правителство, което щеше да е много добре за страната, а не за нас.

Имаше ли различия, които останаха непреодолими по време на преговорите с ГЕРБ?

По-скоро различията се появиха при сглобяването на цялото мнозинство с ГЕРБ и с „патриотите”. С ГЕРБ трябва да ви кажа, че минаха изключително конструктивно преговорите. Не съм предполагал, че аз ще го кажа, но Цветан Цветанов много искаше да има правителство. Той беше изключително организиран и работоспособен, но за съжаление другото крило в ГЕРБ около вицепремиера Дончев и финансовия министър Горанов надделя. Затова не се случиха нещата.Имаше разминавания с „патриотите”  за пенсиите, но те бяха преодолими, имаше разминавания и по отношението им към антикорупционния закон и желанието им той да бъде посмачкан, а не във вида, в който го внесохме ние.

Как приемате прогнозите и коментарите, че това е краят на Реформаторския блок и едва ли ще можете да влезете в следващия парламент?

Честно казано не съм видял такива. Гледах много внимателно две проучвания и в тях няма дори помен от такава прогноза, че Реформаторският блок няма да влезе. Напротив прогнозират, че сме сигурен участник в следващия парламент. Вчера ги гледах, това са съвсем нови изследвания. Така че не обръщам внимание на такива заклинания. Ако си мислете, че като стар седесар някой ще ме уплаши след 27 години в политиката, през които минахме през какво ли не...обявяваха ни за загинали, че духът ни е напуснал, че сме били анестезиолози ...а нас ни има и прокарваме много сериозни политики. Връщаме мандата след едим много сериозен политически опит от наша страна.

Готов ли е Реформаторският блок в Бургаска област за изборите?

В кондиция сме, колкото всеки друг път. С нашите си караници, с нашите си противоречия, но също така с нашите верни симпатизанти и с големия дух на нашите основни организации. Не се притесняваме и не се плашим от предсрочни избори.

Всички партии говорят, че хората искат мажоритарни избори, а сега на предсрочния вот ще се гласува по стария вариант на закона и по старата система. Как тогава ще отговорите на очакванията на избирателите?

Това беше единият от аргументите ни да има правителство, за да отговорим на очакванията на хората за промени на изборния кодекс. За съжаление не се получи и аз очаквам, че ще има доста гневни българи. Много ми е интересно кого ще накажат  българите. Дали бързащите към изборите БСП или пасивните ГЕРБ. За ГЕРБ това беше също основен аргумент ,но не се получи. Така че наистина ми е много интересно да видя кого ще накажат избирателите. За нас мога да кажа ,че направихме всичко възможно. 

 автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...