образование 01 фев. 2017 2017-02-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaHM3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--85d53db6e3bc2e89e56738d1666a4690f2ba8d9b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26690.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Зам. кмет Йорданка Ананиева: Много общини в страната харесват модела на детските градини в Бургас

В изказването си пред общинския съвет определихте искането на БСП за намаление на таксите за детски градини като демагогия и популизъм. Защо? До какви проблеми би довело приемането му?

В община Бургас, благодарение на общинските съветници и на общинска администрация, ние сме постигнали един изключително добър баланс между това, което дава държавата и това, което дава общината, между общински разходи и това, което дават родителите. Общата стойност на издръжката на детските градини за една година е 23 млн лв. Родителите плащат приблизително около 5% от цялата тази сума. Издръжката не ляга върху плещите на родителите, а освен това таксата е диференцирана и много семейства не я плащат в пълен размер. Плащат само за дните, в които децата са били на градина.
Намаляването на тези средства, за които плащат родитилите, ще се отрази на бюджета на всяка детска градина. Колегите казват, че не коментират бюджета, но много добре знаят, че таксите се приемат през декември месец и с тези такси е разчетен бюджетът в приходната част. Ако искаха сериозен дебат наистина, трябваше да внесат предложението си през декември месец, за да може с този размер да бъдат разчетени приходите и да бъдат разчетени разходите.

Тогава в края на 2017 год. готова ли сте да обсъдите предложение за намаление на таксите?

Не. Не мисля, че родителите трябва да плащат по-малка цена.  50 лв, разделени на 22 работни дни, това прави около 2.30 лв на ден. За тази сума едно дете може да се учи в детска градина, да се храни, да играе, да се обучава, да се възпитава. Смятам, че това е една приемлива цена, още повече че ако детето не посещава градината през всичките дни, родителите не плащат пълния размер. 

Безотговорно е да лишим родителите от възможостта да се грижат за своите деца. Ако те ги гледат у дома, 2.30 лв ще им стигнат ли за ден? Един шоколад струва толкова.

Казахте, че практиките и организацията в бургаските детски градини са пример за подражание в други общини. Какво точно ги впечатлява и какво искат да копират?

Всеки месец имаме посещения от други общини, които наблюдават нашия модел, защото той е добър, той е балансиран модел. С дейности, които обгрижваме. Общината влага много средства и те идват от данъците на бургазлии. Безотговорно е да лишаваме родителите от възможността да осигурят качествени грижи за своите деца.

автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...