политика 29 ян. 2017 2017-01-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ0E3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2de7d94a0b76a45fe09fa285dcbecde5677f0562/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26650.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Вълчо Чолаков: Електронното гласуване ще минимизира щетите от купуването на гласове

Областният управител Вълчо Чолаков проведе среща с представители на различни политически сили, за да обсъдят състава на Районната избирателна комисия, която ще проведе предстоящите извънредни парламентарни избори. След края на срещата г-н Чолаков се съгласи да направи кратък коментар за настроенията преди идващия вот.

Участвал сте в различни избори и като кандидат и като организатор...сега от позицията, която заемате в момента, виждате ли вече някакво предизборно нажежаване на страстите и на обстановката?

По-скоро не. Толкова са начесто изборите, че заприличаха на първенство и състезание, което се играе постоянно. Има я тръпката в участниците, но не е такава, каквото щеше да е, ако изборите се провеждаха по-нарядко. Да, усеща се, че ще има евентуално разместване на пластовете. Има състезание. Нормално е. Резултатите показват това и амбициите на някои са основателни. Изборите ще покажат обаче резултатите какви ще са.

Срещнахте се с представители на различни политически сили в Бургаска област, за да изберете заедно състава на РИК. Те не постигнаха съгласие отново, не сближиха позициите си. Кой беше „препъни камъкът” този път?

За членовете се разбраха за бройката. Единствено имаше спор за мястото на секретаря на комисията. Там имаше кандидатура на Реформаторския блок и на ДПС. Регламентът указва ,че при липса на съгласие ЦИК ще определи тази позиция.

А безспорната кандидатура на председателя Елка Стоянова...как ще я коментирате?

Като човек с много опит. Изборите протичат нормално под нейното ръководство. Комбинативна ,знае какво прави, така че нямаше спор около личността и.

В Гербовата зала на президентството новият служебен премиер каза, че преди се е търгувало с роби, а днес се търгува с гласове. Смятате ли, че този процес е ограничен в Бургаска област до приемливи нива, ако изобщо купуването на гласове може да бъде приемливо?

На мен лично купуването на гласове не ми е познато като практика. Нито съм давал пари за гла нито съм получавал пари за глас. Това е нещо, за което се говори, че се случва, но остава недоказано и остава само като говорене. Може би трудно се доказва, защото купуването на гласове не е само да да се дадат 20 лв на някого, за да гласува по определен начин, а и да има зависимост...да ремеч за бизнеса, ако рабитш в някаква фирма и те карат служебно да гласуваш за някого, това е пак вид купуване на гласове. Или пък да се казва на хората от някаква администрация да гласуват за определен човек, това е пак купуване на гласове. Не мисля, че е някакъв феномен, с който не може да се справи държавата. Зависи на първо място от самите купувачи и от самите продавачи, които търсят купувачите. Само че сравнението с робите ми идва много силно.  Не го приемам. Не мисля ,че робовладелският строй се е основавал на този вид експлоатация. В България, колкото и да не си харесваме демокрацията, не мисля, че управлението се основава на купените гласове.

Продължавате ли да твърдите, че електронното гласуване ще обезмисли купуването на гласове? Вече доста години вие лично настоявате за въвеждане на електронното гласуване?

Със сигурност това е един от начините. Начините обаче са комплексни, а не само един механизъм. Купуването на гласовете не може да бъде избягнато тотално, но чрез електронното гласуване могат да бъдат минимизирани щетите.

 автор: Красимир Калудов

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...