региони 15 ян. 2017 2017-01-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbDA2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8bed92e55fffbcbbe9dc3d9b1f2fc514e2d90b45/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26497.jpg

Burgas Reporter Ltd.

“Чудото” на замръзналото Черно море през 1929 година

Възможно ли е Черно море да замръзне? Да! Това се е случило точно преди 88 години, в един студен ден през февруари. От онова далечно за нас време са останали снимки, спомени, които се разказват като семейна история и разбира се - написаното в тогавашната преса. “Чудото” да се види безкрайната водната шир на Черно море да се скове от студа до такава степен, че да се покрие от край до край с лед, не е дадено на всяко поколение. 
                                                                            
Зимата на 1929 година била изключително сурова. През месец февруари „студена вълна” залива цяла Европа: Германия, Франция,Чехия, Австрия, Унгария, Сърбия. Студът стига до Италия, Гърция и Турция. На 12 февруари е регистрирана най-ниската температура - минус 38 С. На континента бушували снежни бури, придружени от обилни снеговалежи.
Балтийско море замръзнало, а много кораби били сковани в ледена прегръдка. Изпратени са броненосците “Шлезвиг – Холщайн” и “Елзас” да разбиват ледовете. Аероплани започнали да търсят изчезнали кораби, а на откритите екипажи пускали хранителни припаси. 
Затрупани в снегове били Румъния и Унгария. Параходните агенции преустановили превоза на пътници и търговски товари, поради замръзнали пристанища. 
През периода 12-14 февруари температурите в Австрия също паднали до минус 38С. 
В Русия снежни виелици затрупали пътища и населени места. 
 
1929 год...разходка по вълнолома край истински замръзналото море
Замръзналото море край Бургас
 
Така наречените “Сибирски студени вълни” засегнали Северна България и Черноморското крайбрежие. Виелици, снежни бури, напълно  замръзнала река Дунав, това били явления, съпровождащи застудяването. Студовете сковавали в лед бургаското пристанище. Преустановено било всякакво движение на параходи.
Още на 4 февруари, поради силните североизточни ветрове и бури, три парахода тръгнали от Варна и пет от Цариград, не пристигнали в Бургаското пристанище. Холандският параход “Клио” два пъти се е  опитал да тръгне от Бургас за Цариград, но поради неблагоприятните метеорологични условия се наложило да се върне и да хвърли котва край Папарус (Сарафово). Веднага около него започнал да се образува лед. Същата ледена участ имал и немският кораб “Хиос”, който хвърлил котва при нос Емине.
Ледена покривка сковала морето през 1929 год.
Особено забележително е замръзването на Черно море на 11 февруари. На тази дата басейнът на Бургаското пристанище замръзнал, а останалата част от залива била покрита с дебела ледена кора. Освен акостиралите кораби, лодките и гемиите на рибарите също били сковани от леда. По целия хоризонт се забелязвали да плават големи ледени блокове. Във Варна дебелината на леда достигнал 30 см., а в Бургас 15-20см. Местните вестници “ Бургаски фар” и “Вечерна бургаска поща” следели картината на заледяването и отразявали събитията по своите страници.

На 23 февруари студовете се засилват. В Русе, Мездра и Горна Оряховица са измерени минус 20С, в Бургас минус 15С. Духал силен, почти ураганен североизточен вятър. Вълнението било голямо. Замръзването на морето продължавало. Специфичният характер на Черно море, което има два пъти по-ниска соленост от останалите морета по света, му разрешава при изключително ниски температури да изненадва със замръзване. На 24 февруари морето в бургаския залив осъмнало замръзнало. От брега до хоризонта изглеждало като полярна ледена пустош с ледове и айсберги.
Смелчаци използвали рядката възможност да се разходят по...морето


Новината за това невиждано явление се разнесла бързо из града и бургазлии масово излязли да го наблюдават. Доста от тях се престрашили и се разхождали по леда около фара. Около 50 ученика навлезли 1 км. навътре в морето и направили множество любителски снимки. Бреговата охрана съобщила, че една грамадна ледена планина с фантастични размери заседнала край нос Емине и нос св. Атанас. Леденият блок имал размери 8 км. дължина, 2-3 км. широчина и 1 м. височина. Тласкан от ветровете той се доближавал до брега на 1 км.

В разходките до Фара и по скованото от лед море се включили стотици дори хиляди ентусиасти

Всички параходи в бургаското пристанище били предупредени, че в морето има големи ледени блокове. Морето пред Морските бани също било замръзнало, а ураганния вятър отнесъл шест кабинки. 
Езерото Вая при старата гара станало ледена пързалка и гражданите се пързаляли с кънки по леда.

В Созопол морето също е замръзнало. Въпреки забраната на властите да не влизат хора по леда, защото има участъци с тънък лед, група младежи отиват на пристанището до лодките и започват да играят хоро. Ледът се счупва и 5-6 души падат в студената вода. С големи усилия са извадени, освен 17-годишната Анка Куртева, която става жертва на своето безразсъдство.
Замръзването на морето било сметнато за „чудо”. От цялата страна започнали да прииждат любопитни хора да видят това уникално събитие, случващо се толкова рядко. 
От стопанското училище в Айтос група девойки били доведени от своята учителка в Бургас. След два часа разходка по брега те отново се върнали, запечатали своите спомени. 

Не липсвали и куриози. Ловците с пушки в ръце започнали да обикалят заледения бряг и да стрелят по премръзналите и безпомощни патици.
Смелчаци с шейни  и пеша ходели на разходка до Поморие. Даже кръчма изнесла маси на леда, за да посреща жадни за силно усещане мъже.
Полицията открила в един склад мъртъв 60-годишен пристанищен работник починал от измръзване. Частна гражданска инициатива, подкрепена от Общината, раздавали помощи на бедни семейства.
Жителите на Поморие и Несебър също наблюдавали рядкото природно явление. От Одеса също са пристигнали съобщения, че морето и там е замръзнало и корабите са преустановили плаванията си.

Студът продължил и в началото на март, ледът постепенно се разнесъл... 

автор: Соня Кехлибарева
 
Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...