ориентири 03 ян. 2017 2017-01-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBczA1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2f50e4f50667a4c167bfb44764db62b6bc782a5e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26366.jpg

Burgas Reporter Ltd.

В Бургаско няма огнища на птичи грип. Мерките се затягат

Във връзка с открити огнища на болестта инфлуенца /грип/ по птиците на територията на страната, Oбластната епизоотичната комисия в Бургас проведе заседание.

На срещата стана ясно, че към момента няма случаи на болестта в област Бургас.

Въпреки това Комисията забрани в региона да се организират изложби, пазари и други събирания на птици и свине. 

Със заповед на областния управител се забранява още достъпът на външни лица и любителският риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици –Поморийско езеро, Атанасовско езеро, Бургаско езеро, комплекс “Мадра Пода", комплекс “Стралджа” – област Бургас. 

В случай, че бъде открито първично огнище на заболяването, ще се забрани ловът на мигриращ и водоплаващ дивеч на територията на област Бургас. 

Предстои провеждане и на  общински епизоотични комисии за предприемане на конкретни мерки по места. Разпореден е засилен надзор при дивите птици от страна на орнитоложките дружества, националните ловни сдружения, Държавните горски предприятия и Регионалната дирекция по горите. 

Освен това ще бъдат извършвани съвместни проверки от представители на орнитоложките дружества, ловнорибарските сдружения и държавните горски и ловни стопанства към Югоизточно държавно предприятие, общинските горски структури и частни горски кооперации за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици. 

В заповедта на областния управител се предвижда още подобряне на мерките за биосигурност в стопанствата за птици: недопускане на птици извън дворовете на стопаните, отделно отглеждане на патици и гъски от други домашни птици, предотвратяване на контакт между домашни и диви птици, съхраняване на фуражите в закрити помещения. 

Засилва се и надзорът, като за целта ще бъдат извършвани клинични прегледи, експертите от Областната дирекция по безопасност на храните ще се взимат проби на стопанства с домашни птици. Започва постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти.

Експертите ще проведат информационни кампании на собствениците на домашни птици за клиниката на заболяването инфлуенца по птиците. От своя страна собствениците на домашни птици незабавно следва да уведомяват обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета/кметския наместник на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност. 

Кметовете и кметските наместници на населените места започват преброяване на всички животновъдни обекти, в които се отглеждат птици, а данните ще бъдат предоставени на официалните ветеринарни лекари за съответната община. 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...