региони 19 юли 2016 2016-07-19 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2NwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--54f68986202786dc9d20ef6293fc69f8a69b06ce/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_258.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Започва спешна реставрация на куполната гробница в Поморие

Античната куполна гробница в Поморие, която е истински шедьовър на древната архитектура, се руши. 

Уникалният археологически паметник, който се намира на 4 км от Поморие, е разяждан от опасни пукнатини, съобщава standartnews.bg. Процепите се забелязват по свода на хероона и по стенните ниши. От свода се свличат пръст и мазилка.

Кметът на Поморие Иван Алексиев е наясно с критичната ситуация и е взел спешни мерки за осигуряване на средства и спасяването на уникалната гробница. "Информирали сме Министерството на културата, откъдето спешно изпратиха екип, който да изследва пораженията върху паметника и да оцени състоянието му, както и да определи съответните мерки. Към момента комисията от Министерството на културата прави оглед на място и в близките дни се очаква да излезе с експертно становище относно състоянието на гробницата. За нас това е обект от изключително значение и ще направим всичко по силите си, за да го съхраним, но разчитаме и на подкрепа от страна на държавата.", коментира кметът Алексиев.

До момента са регистрирани множество пукнатини върху пръстеновидния цилиндричен свод на гробницата. Те са радиално разположени и започват от зенита на свода към външните стени на гробницата и са с ширина от 15 до 20 мм. 

"Част от тези пукнатини са констатирани още през 50 - те години на XX в. от екипа проучватели Тома Петров, Иван Венедиков и Боян Кузупов. През 2004 г. върху някои от тях са поставени гипсови маркери, които към настоящия момент са здрави. Всекидневно по пода на камерата се забелязва изпаднала пръст от свода, примесена с хоросанов прах, бучки хоросан и дребни камъчета. По реставрираните участъци на гробницата - централна колона и сводове, не се наблюдават пукнатини. В реставрираната южна част на свода обаче се наблюдава изкривяване на вертикалните редове тухли към зенита, както и начален процес на отваряне на надлъжни пукнатини. На места хоросанът от фугите се рони и цели редове от оригиналните тухли са ерозирали", коментира шефът на Историческия музей в Поморие Антон Карабашев. 

Освен всичко изброено на върха на могилния насип има неравна площадка около бетоновата "шапка" на централната колона и при обилен дъжд има опасност от проникване на води в гробната камера.

Според Карабашев е необходимо да се изготви цялостен проект за консервационно-реставрационни дейности и социализиране на обекта. След това трябва да се извършат археологически проучвания, обхващащи храмовото съоръжение и около могилното пространство.

"Трябва да се монтира леко покритие над вентилационния сифон с цел предпазване от проникване на води. Също да се изготви проект за художествено осветление и проект за пожароизвестяване, които да бъдат съгласувани с НИНКН, както и тематико-експозиционен план за интериора на паметника", коментира Карабашев. Местните власти имат интересни планове да превърнат мавзолея в един от най-посещаваните атракциони. За целта са планирали да изградят ограда около паметника и да ремонтират пътя до него, както и да променят цялостно подхода към гробницата. Освен това се предвижда и изграждане на информационен пункт, санитарен възел, паркинг и монтиране на парково осветление по протежението на пътя до гробницата. И накрая - монтиране на сигнално-охранителна, пожароизвестителна система и видеонаблюдение. За да се случи всичко това обаче, Община Поморие първо трябва да осигури необходимите средства, за да обезпечи изпълнението на амбициозния проект. Един от вариантите е парите да се търсят по европейски програми. Но за да могат местните власти да участват със свой проект за финансиране, е належащо първо да се довърши процедурата по актуване на Антична куполна гробница като публична държавна собственост, а след това община Поморие да получи право на собственост върху терена и довеждащия път.

Едва тогава местните власти ще могат да кандидатстват за финансиране с проект по европрограми.

Планът за действие по укрепването на гробницата, консервацията, благоустрояване и социализиране на терена около нея може да се осъществи на три етапа. Първият предвижда най-неотложните спасителни дейности, а последният - трети, ще постави финалните щрихи, така че гробницата да бъде представена в своя истински блясък.

Снимка: standartnews.bg
 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...