култура 15 дек. 2016 2016-12-15 2016-12-15

Burgas Reporter Ltd.

Млади таланти от Айтос се надпяваха в коледарска фиеста

При огромен интерес от страна на ученици се осъществи празника-конкурс „Коледарско надпяване 2016”.

Той се организира за десета поредна година от Община Айтос и НЧ "Васил Левски 1869" с участието на представителни групи на училищата и читалищата в общината. 

Конкурсът се проведе в два раздела - Обредни и Певчески групи, с представяне на благословии и фрагменти от традиционните ритуали на Бъдни вечер, Коледа и Сурваки. Интересът към празника тази година беше изключително голям - над 200 бяха участниците в групите, още над 150 ученици участваха в конкурсите. Младите таланти се състезаваха за първите три места в три възрастови групи - начален, среден и горен курс.

В рамките на празника се проведоха и още два конкурса - за най-автентичен обреден хляб и най-автентична сурвачка. Уникалните произведения, изработени от деца, класове и училища бяха подредени на изложба във фоайето на читалището.

Бургаско жури в състав Димитър Тонев и Павлина Кръстева - хореографи и Цвета Кехайова - музикален педагог, определи най-добрите, а старанието им беше стимулирано  с парични награди. Всички ученици получиха грамоти за участие.

Коледарската фиеста е една от проявите, включени в празничния календар на Общината. Целта е да съхрани за поколенията стародавните народни традиции, да осигури приемственост, да обнови и обогати танцовото и песенното културно наследство от Айтоския край.

 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...