политика 13 дек. 2016 2016-12-13 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcXd1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--05dc122fe9169da04a66971a6df43811b10bab20/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2545.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Зияд Ел Масри: Бежанците са карта, с която някои страни изнудват и притискат Европа

Имат ли бежанските вълни към Европа сценарий, по който се развиват? Имат ли един или два или повече ръководни центрове? Как един млад и беден афганистанец намира 10 000 долара, за да премине през няколко охранявани граници и да заплати на трафикантите? Кой има полза от нестабилността в Близкия Изток? Представяме ви отговорите на председателя на Българо-арабската бизнес асоциация д-р Зияд Ел Масри 

Един от най-големият генератори за нестабилност за Арабския свят и за Европа е раздираната от война Сирия. Мислите ли, че краят на конфликта е близо или по-скоро предстоят нови военни сблъсъци в региона?

Ако някой анализатор ви каже, че знае какво ще стане на Изток, аз веднага пък ще ви кажа, че този човек нищо не разбира. Ситуацията се променя всекидневно. Ако водихме този разговор преди няколко години и ме бяхте питал какво трябва да се направи, за да не стигнем дотук, можех с точност да ви кажа. Ако тогава бяха махнали президента Башар Ал Асад и бяха го заменили с интелигентни хора и не беше настъпил днешният хаос, тогава за решението на проблема щеше да бъде необходимо много по-малко време на Европа, на света и на сирийците.

Днес решението на проблема в Сирия не зависи от Башар Ал Асад, не зависи от сирийците, не зависи от живеещите хора в градовете и селата там. Днес това вече е световен проблем между два лагера, които търсят максимални ползи всеки за себе си. Тези лагери решават свои проблеми или дори световни проблеми през Сирия.

Имаме един лагер, в който влизат Русия с желанието и да си върне влиянието в Близкия изток, Иран, Северна Корея и Хизбулла. Да, дори и Северна Корея помага на Башар Ал Асад. Китай взима в много по-малка степен страна в този конфликт, отколкото Северна Корея.

В същото време имаме втори лагер, в който итереси имат САЩ,Турция, Европа, Саудитска Арабия и Катар. Те имат друга визия за Сирия.

Този сблъсък между двата лагера е ещо като челен удар между две огнени топки. И от този сблъсък се отделят искри във всички посоки. Кои са искрите ли?

Проблемът с кюрдите, заради който Турция иска някаква сделка. Желанието на Русия да има достъп до Средиземно море с военни бази. Иран, който иска да стигне до европейския пазар на природен газ и да прави своята ядрена програма без контрол. Американците пък не искат да губят влиянието си...Саудитска Арабия цели да запази контрола си върху съседен Йемен. Катар пък не иска намеса в търговията му с природен газ. Всички имат интереси и ги реализират на гърба на Сирия. Турция има 3 млн. бежанци и с 1 млн. от тях плаши цяла Европа. Тук вече имаме един коктейл от интереси на толкова много държави. Кога ще поискат всички да седнат на една маса и да разрешат всичко помежду си? Не го виждам скоро като възможност. Днес ще превземат Алепо, но ще загубят Палмира, утре един ще иска едно, другият няма да е съгласен. И ако случайно кажат в следващите четири пет години, че спират войната, тогава идва нов въпрос. Кой ще възстановява Сирия, кой ще я построи? Ние или вие, Тези или онези? Кой ще решава нещата там? Толкова е заплетен възелът там, че става невъзможно да се прогнозира какво ще стане там. А и не забравяйте, че старите, древни маршрути и пътища се ползват вече от наркотрафиканти, трафиканти на хора...кой праща емигрантите, кой прави пари на гърба им, ...това са други въпроси.

А за превръщането на афганистанците във фактор имате ли обяснение?

Един афганистанец идва от страна, в която средно се печелят 70 долара на месец. Как така същият човек на 22 години плаща по 7000-8000 долара на трафикантите, за да стигне до Европа. През 2001 или 2002 год в Афганистан имаше война, но тогава никой от тях не идваше към Европа. А сега минават през Иран...как така. Нищо не е случайно. През иранската граница муха не може да прелети, а сега оттам преминават масово толкова много афганистанци към Европа. Как ги пускат тъй масово? Как Турция пуска масово бежанци от Сирия към Европа?

Имаме борба от една страна на сунитите от Турция и Саудитска Арабия , а от друга страна на шиитите от Иран.

Иран видя, че Турция държи печеливша карта с бежанците и може да притиска Европа и да я накара да клекне пред Ердоган, затова Иран създаде нова вълна от бежанци, това са афганистанците, с която да влияя върху Европа. Според мен, не че имам документи, но анализирам и разсъждавам, смятам, че финансират тези бежанци. Не е нормално след сирийската вълна от бежанци да дойде друга вълна от млади пакистанци или афганистанци към Европа и всеки от тях да плаща хиляди долари. Кой ги финансира? Защо ги финансира?

Кой е губещ от тези вълни? Сирия и ЕС ли?

Най-много губят бежанците, които бягат от войната. Те бягат със семействата си и искат да живеят в мир, искат да се скрият от бомбите, от войната. Но към тях се е залепила цяла вълна от мигранти, които нямат нищо общо с войната. Какво търси афганистанец в Европа? Та, те по време на войните със СССР нямаха никакъв интерес към Европа. Те емигрираха в Пакистан или в Индия. А сега тръгват чак към Европа. Това е организирано и дирижирано. Има огромна разрика между двете вълни от бежанци Едните имат нужда от закрила, а другите...те са изкуствено създадена вълна, една част в Турция, а другата в Иран.

В момента в Европа избуява омраза не само към афганистанците, но изобщо към арабите. Това не е ли също някаква цел?

Нормално е. Всички работят в посока да очернят, медии, цял апарат, разни бандити, които днес се изживяват като герои. Това не е случайно. Организирано е, финансирано е, направено е, за да уплаши европейците, да ги накара да клекнат и да изпълнят условията на Иран и на Турция.

Мислите ли, че отстраняването на Башар Ал Асад от властта в Сирия би поставило първа крачка към решаването на конфликта?

Вече е ужасно късно. Дори да го няма него, нищо няма да се промени. Казах ви...това не е сирийски проблем. Нещата са изтървани. Ако това се беше случило през 2012 или 2013 год, можеше да има ефект, защото тогава конфликтът в Сирия беше още вътрешен. Днес вече и Асад да го няма, това не решава нищо. Да не би да мислите, че той е в състояние да взима самостоятелно решения? Стои си в двореца в Дамаск, яде и пие и му диктуват какво да казва или какво да прави.

А важно ли е встъпването във власт на новия американски президент Доналд Тръмп?

Дори това няма да помогне, защото в САЩ политиката е една и съща. Който и президент да дойде, външата политика не се променя, освен някакви детайли. Там всичко е начертано за години напред. 

България какви ходове има в тази ситуация, при услоие че е на пътя на тези вълни от бежанци?

България е настрани. Никой не ни взима на сериозно. Какви вълни от бежанци. Ние не можем да се оправил с 11 000 души бежанци, а в Йордания имат 1.2 млн бежанци. В Ливан са 3 млн население, а имат 1.5 млн бежанци. Да не говорим за другите държави. А ние не можем да се справим.

Трябва да си признаем обаче един факт. Древният път на коприната сега е Пътят на бежанците. Никой обаче от тях не иска да остава в България. Те виждат, че сме бедна страна, те го знаят вече и ако има дадем шанс на всички да останат тук или да си тръгнат, за 24 часа ще избягат. Най-много да останат 500 души в страната. Никой не иска в България. 

Колкото и да влязат тук, те са транзит. Не желаят да останат дори и насила. Никой от бежанците не вижда бъдеще тук и това е плюс.

Колкото и да ни задължава Европа и разни конвенции, бежанците не желаят да останат в България и това без да е нужно да правим стачки и да показваме какви страшни националисти сме.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...