здраве 18 юли 2016 2016-07-18 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdklvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0fa8a1f4e511aa8c2569a03a89fc0545b2a74de4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_243.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Новооткритият център „Вселена“ ще оказва 24-часова помощ на жертвите на сексуално насилие

Специализирана и навременна  помощ ще оказва първият в страната Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие „Вселена“.

Пилотният за страната консултативен център беше официално открит днес на церемоня в КЦ „Морското казино“.

На нея присъстваха Н. Пр. г-жа Ема Хопкинс – посланик на Обединено кралство Великобритания, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, главният прокурор Сотир Цацаров, главният секретар на МВР Георги Костов.зам.-кмета по здравеопзаване д-р Лорис Мануелян, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на община Бургас Димитър Николов и др.

Центърът предлага 24-часова спешна персонална подкрепа и консултация с обучени психолози, владеещи и западни езици, за да могат жертвите да се възстановят от травмата на сексуалното насилие.  Той се намира в близост до МБАЛ-Бургас, като в него има ситуирани медицински кабинет за прегледи, на място се оказва и навременна психологическа помощ за пострадалите. Най-важната идея на център „Вселена“ е жертвата да не обикаля сама по институции, за да получи помощ, а тя да й бъде оказана на едно място.
 
„Сексуалните престъпления са относително редки, спрямо общата престъпност в страната, като много рядко нахвърлят 0,5% от общо извършените престъпления. Същевременно разкриваемостта при тях е изключително висока и често достига 70%. Те обаче нанасят трайни щети върху психиката на пострадалите. Жертвите се срамуват да говорят за преживяното, а също така и от извършителя на престъплението. Тези основни заплахи определят необходимостта от съществуването на такъв център, където жертвата да се чувства защитена, да бъде предразположена от професионалист да сподели за посегателството. Освен наказуемостта на извършителя, основната цел на центъра е да затворим и психическата травма на жертвата“, коментира главният секретар на МВР Георги Костов.

Новия Център „Вселена“ ще работи и с подкрепата и партньорството на Министерството на туризма.
 
„Убедена съм, че благодарение на професионалната помощ и добрите практики от Великобритания, жертвите ще почувстват, че има с кого да споделят проблема и да си върнат правото на нормален живот. Благодаря на Британското посолство за активното сътрудничество в това начинание. Вероятно повечето от вас се питат каква е връзката между подкрепата на жертвите на сексуално насилие и туризма. Точката на пресичане е в насърчаване отговорното поведение на туристите, което означава уважение към другите, към личното пространство на хората около теб, респект към обичаите и традициите на мястото, което посещаваш,“ заяви от своя страна зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.
 
„На първо място поставяме като приоритет възстановяването на жертвата. Даваме й възможност да си възвърне контрола, който е загубила при инцидента. Окуражаваме я с информация и подкрепа, за да може тя сама да взима решения, да не бъде изолирана, а да се чувства като част от процеса и разследването, като съдейства на властите. Проектът е силен, именно заради партньорството на институции, които само ако работят заедно, могат да осигурят адекватна подкрепа и грижа на жертвите. От своя собствен опит мога да кажа, че когато оказваш подкрепа, все повече жертви решават да потърсят помощ и докладват насилието. Център „Вселена“ ще работи в тази посока“, сподели г-жа Ема Хопкинс – посланик на Обединено кралство Великобритания.
 
От своя страна кметът Димитър Николов изрази мнение, че подобни центрове трябва да има във всички големи областни градове. 
 
Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие „Вселена“ е част от Сдружение „Асоциация Деметра“ и работи с тясно сътрудничество с МБАл Бургас, ОД на МВР-Бургас, окръжна прокуратура и областна администрация, както и с подкрепата на община Несебър и община Созопол.

Денонощна безплатна телефонна линия: 0800 18 017


Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...