спорт 29 ноем. 2016 2016-11-29 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbEV3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--96e9fd503aeaff2c4412b1339f5637d486729193/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2343.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Евгений Мосинов: Дружеството "ПСФК Черноморец" е неплатежоспособно

Съветникът от БСП Евгений Мосинов се зарече, че ще спер да участва в обсъждания на казуса "Общински футболен клуб Черноморец", ако те продължават да се водят некомпетентно и в дух на популизъм. Юристът за пореден път призова колегите си съветници и общината да използват всички законови инструменти и все по-малко оставащо време, за да спасят общинската собственост, т.е спортния комплекс "Черноморец". Ето и позицията на Евгений Мосинов

Накратко, как бихте описал фактическата обстановка с ПСФК „Черноморец”?

Фактическата обстановка...казха това пред общинския съвет и то е, че много хора говорят „просто ей така”. Нечули, невидяли, неразбрали. В същото време другият ни акционер си защитава интересите.

А по този начин не защитава ли и самия клуб от искания на кредиторите?

Така излиза. Ето какво се е случило. На 22 ноември има опис за активи на дружеството, по изпълнително дело за публични вземания. Описът се извършва от публични изпълнители. Задълженията са към общината, към кредитори и държавата. Общината е кредитор с около 900 000 лв. Това е дало повод на Пламен Киряков като прокурист на клуба да иска свикване на Съвета на директорите с писмо до членовете му, в което наистина няма такава точка за гласуване на решение за молба до съда за обявяване на несъстоятелност. Проведено е събранието на 24 ноември. Категорично казвам, че и двамата и Цанев и Йорданов трябваше предварително да уведомят някого в общината и да поискат становище. Макар че Съвет на директорите има в много дружества, в които участва общината. По правило те не са длъжни да го правят, но в случая трябваше да поискат мандат. Те отиват и в присъствието на колегите  Златина Георгиева и Константин Бачийски, които са напуснали заседанието, Йорданов и Цанев са подписали „за”. Дружеството е неплатежоспособно. По дефиниция, който спре плащанията, е непратежоспособен. Предполага се, че е такъв и управителните органи трябва да поискат несъстоятелност. Те са я поискали. Едните ще казват „защо така”, а другият ще казва „защо не по-рано”. Проблемът е друг. Какво правим оттук нататък. Това можеше да го поиска, който и да е друг кредитор. Истината е, че нас щяха да ни разкостят на части и това го правеха. Това е петият или шестият търг в момента. Прав е Бачийски, когато търси документи. Ние нямаме никаква документация за това дружество. Никаква. Но проблемът е в позицията на общината. Затова искам по-активна позиция на кмета. Той може с авторитета си да събере кредиторите и да имаме обща позиция.

А заради какви точно задължения на клуба Съветът на директорите иска обявяване в несъстоятелност?

Вижте..сега. Пред съда ще стане ясно кои вземания ще бъдат признати и кои не. Но това зависи от синдика и от съда. Всеки кредитор ще трябва да предяви своите вземания. Община Бургас твърди, че има около 1 млн. лв. Ние можем да оспорваме вземания. Кредиторите ще управляват дружеството.

Пронозирахте повторение на случая „ЦСКА АД”. Възможно ли е това?

Натам върви.

Но вие казахте ,че може да има и оздравителен план, а това е друг вариант...

Оздравителният план е сериозно усилие и не е във възможностите само на нас. Дружеството освен спорните заеми към други акционери има и действителни задължения. То нищо не е плащало. Аз съм виждал списък на задълженията, който ни предостави прокуристът миналата година. Задължения към футболисти и треньори 210 000 лв към 40 души поне. Само те никак не са малко в една такава процедура. Кой е най-големият кредитор? Твърди се, че е другият акционер. Общината трябва да се насочи към оспорване на вземанията на другия кредитор.

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...