региони 29 авг. 2016 2016-08-29 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc0lyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c3ad3528f8dc7f6fb1f4e2f55430e570e6e518f2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_991.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Наградиха Иван Ценов с почетен плакет на община Царево

Иван Ценов , който бе обявен за най-добрия математик в най-престижните университети в Бостън, Америка, получи почетения плакет на Община Царево.

Тя му бе връчена лично от кмета  инж. Георги Лапчев за изключителен принос, свързан с популяризирането името на  Общината.

Иван Ценов е  бил забелязан измежду останалите 8000 студенти, тъй като си е поставил амбициозната задача в рамките на четирите години от обучението си да завърши две бакалавърски степени- по математика и квантова физика плюс магистратура по математика. 

Още от втория семестър на първата година от обучението си Иван е взел един от най-трудните курсове от магистърската степен с  най-високата оценка А+. Вписан е в почетната листа на университета за високи академични постижения.

Иван разказва, че стимул да се занимава по-задълбочено с математиката получава след 3-ти клас, когато получава първата си двойка точно по този предмет. В 5-ти клас кандидатства в математическата гимназия в Бургас, където е първи  по резултат сред учениците. Успоредно с това изучава пиано в Музикалното училище в Бургас. В 6-ти клас влиза в Националния отбор по математика и се явява на световно математическо състезание в Тайланд, откъдето се връща с бронзов медал. Печелил е награди и от множество национални и регионални математически състезания и музикални конкурси.
 
След 7-ми клас кандидатства в Американския колеж в София, където печели почетната Обербауер стипендия. След 12-ти клас е приет отново с пълна стипендия в университета Тафтс в Бостън след положени 6 изпита с максимален резултат.
 
Обича Царево и независимо че се е обучавалв Бургас, София а вече и в Бостън , се гордее с родния си град и на всички нови приятели препоръчва да дойдат и да усетят уникалността му. 
 
При кандидатстването в университета е трябвало да напише 2 есета. И двете са свързани с Царево. Тук се събират цялото семейство и прекарват най-хубавите си моменти заедно. С носталгия говори за любимия си дядо Никола, на когото мисли, че дължи наследствените си  способности като математик.
 
Преди 2 години по своя инициатива и със съдействието на директора на училището провежда безплатен летен курс  в Царево за деца с интереси към математиката.  Впечатлен е, че курсът се посещава от около 20 деца по време на ваканцията. 
 
„Бяха много будни и интелигентни деца, идваха с желание и дори в края на курса ми подариха сувенири- чаша и бележник с надписи „Царево“ .Пазя си ги“- казва с усмивка Иван. Мисли, че  това е един добър начин да се помага на младите хора в България.
 
Иска за в бъдеще да се занимава с наука. Съзнава, че в България трудно ще получи добри условия за това за в бъдеще, но си е обещал, че дори и от разстояние ще помага на младите в България.
 
Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...