време за прогноза 04 юли 2024 2024-07-04 2024-07-04 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb2VDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--41281869721047d5a271d52baf220bae9fabb770/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20240701_054340.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Черен лебед, черна котка и бял котарак в българската политика

Ако ви мине по пътя черна котка, тогава у вас започват едни притеснения, плюене в пазвата, сторване на кръстен знак, молитви и прочие...такива ответни реакции срещу силите на злото.

Ако ви мине по пътя черен лебед, тогава какво?

Нищо.

А би трябвало да се тревожите.

Има събития и случки, за които никой не вярва, че изобщо някога могат да се случат.

Нещо от типа на това да падне таванът на лятното кино посред зима. Или слънцето някоя сутрин да изгрее от запад. Или да се построи прозрачно и в срок автомагистрала "Хемус". Или да се намерят онези милиони, предвидени за същата магистрала, които някой изтегли в брой в чували и изчезна заедно с чувалите.

Да, бе. Как пък да не изгрее слънцето от запад. Оттам най-много някой нов магнит-СКИ да изгрее. А магистрала "Хемус" засега се отлага за светлото бъдеще.

Относно ситуацията със срещи с черна котка и бял котарак Емир Костурица отдавна е обяснил всичко, но...за черния лебед ми е думата.

Насим Никълъс Талеб от доста време насам е развил своята теория за "черния лебед", с която обяснява редки и случайни събития, които са неочаквани и се отличават с три характеристики - непредсказуеми са, имат огромно въздействие и могат да бъдат обяснени със задна дата.

Иначе казано пустият му черен лебед през цялото време е махал крила пред очите ни, но...не сме го виждали.

През последните дни станахме свидетели на точно такива необясними и неочаквани събития. Земетръсни дори.

Черните лебеди направо почнаха да се прескачат в българската политика, за да подскажат, че някои политици май споделено и отговорно пеят лебедовата си песен.

Кой е очаквал, че вероятно най-монолитната и стабилна партия в новата ни история ще се разтресе в два епицентъра около председателя си и около почетния си председател. Кой е очаквал, че някой от ръководството на тази партия може да пренебрегне и игнорира заветите и посланията на Лидера?

Е, случи се. Пред очите ни. Монолитната партия се разтресе толкова здраво, че потопи под водата кабинета с първия проучвателен мандат, а по всичко личи, че и втория, пък дори третия. И това ако не е черен лебед, здраве му кажи.

Предсказуемо ли беше това събитие? Не.

Има ли огромно въздействие? Да.

Може ли да бъде обяснено със задна дата? Да. И обясненията са някъде под отломките на една банка, на тютюнева компания и на будки за вестници...и на вестници.

Бий самара, за да се сеща конят.

Друг черен лебед мина пред амбицията на партиен лидер да състави правителство на малцинството барабар с всички ярки политически фигури в партията Му. Пък може да е била черна котка, а не черен лебед, а?

За степента на яркост на ярките фигури мнозина биха поспорили, но..."това е, което имаме към момента като яркост и като ярки фигури" - би казал един политик с много часовници.

За нула време ярката светлина на кабинета с първия проучвателен мандат помръкна и се възцари познатия полумрак около онези, които го бяха номинирали.

Седем пъти го играха това упражнение, седем пъти не можаха да направят кабинет, но са готови още седемстотин седемдесет и седем пъти да се пробват, защото са най-добрите...както казва най-добрият измежду тях. И сам си вярва.

И какво друго казва той в своето послание към човечеството?

"Льох, льох, люлю льох, льох, льох, люл льох за целувки и любов винаги готов" и после..."За всичко са виновни пепетатадебетата"

И като се вдигна пушилката, видяхме още един черен лебед, долетял специално, за да ознаменува величавото рухване на едно партийно величие.

Двамина се скараха кой да води бащина дружина и започнаха взаимно да се калят насред историческия цирк.

Мъдрите хора казват, че ако клоунът влезе в двореца, няма да стане крал, но дворецът ще стане цирк.

В случая черният лебед е силно затруднен, защото клоуните са двама. Пък може и да са повече. Всеки клоун с ютюб канал е тръгнал да влиза в двореца, мила моя майно льо. Нали ви казвам. Исторически цирк.

Това е.

Имаме черна котка. Имаме черен лебед, Имаме вечно виновен грешник. Имаме и зелен чорап, който се развява край страничната линия. Имаме и жертвен агнец, който има претенции да е лъв, ама...тц...агнец е.

А ако ви мине черна котка път, тогава какво...Не се стряскайте.

Стига да не сте мишка, всичко е наред. Продължавайте по пътя си.

Ха, че то време за прогноза станало, бре.

Днес ще е горещо, ще има влажа, жега, дъжд, слънце и всичко останало от лятото.

Нека е хубав денят ви

 

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...