време за прогноза 01 юли 2024 2024-07-01 2024-07-01 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb0tDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--156fea59d1516c7874d0819396385e6094185a7d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20240701_054340.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Първоюлски фотомаратон и малко бягане

„За брат до море, за либе пряз море“...казваше кака Гинка от „Под игото“ по повод на Радините вълнения на Рада Госпожина, свързани с Бойчо Огнянов.

Моля? Не е казвала това ли? Добре, де...все някой го е казал.

Но я изкажете вашия протест срещу неправилния цитат в лицето на онзи момък, който тази сутрин при изгрев слънце увековечаваше в петстотин или шестстотин кадъра любимата си , докато тя в балетна пачка и с палци заемаше изящни позиции на брега на морето на фона на изгряващото слънце.

При това не какъв да е изгрев, а първоюлски. Демек Джулай морнинг -ски.

Ей, какъв кадър. Слънце, море, небе и изящна девойка балерина. Интересна композиция, безспорно. Ще обере лайковете.

„За либе пряз море...“ ама за брат не. Не вярвате ли вие, елате ни на гости.

Би ли снимал в 5.35 часа сутринта този момък брат си, докато същият прави някакви движения на брега на морето насред изгрева? Тц, нанайци. Ама, за любимата през море ще хукне. Ще снима не, ами и ще гледа възхитено и възторжено. Евентуално...след двадесетина години брак може да изкаже плахо възражение, че е ранен час за снимки. Но млъкни сърце...

Поздрави и за онази достолепна госпожа, която издаваше кратки наставления на внучката си или на младото момиче до нея как най-добре да я снима със серия от снимки. Може би панорамни снимки или пък видеоклипче за някой рийл? Все едно. Важното е, че възрастната дама издаваше кратки заповеди, пардон препоръки на младото момиче, а то слушаше.

Поздрави за всички, които бяха намерили причина да бъдат на брега на морето на първия юли насред изгрева на слънцето. За да бъдат с някого, заради някого или заради каквото  и да е. За да спат на палатка на плажа. Да спят без палатка на плажа. Да не спят цяла вечер, та до зори, но на плажа. Да го живеят този живот на един дъх с мирис на море.

Но като говорим за послушание, нима аз не изпълних желанието на дъщерята, която пожела да посрещне изгрева на плажа с приятелки. Изпълних го, къде ще ходя. Заведох ги трите госпожици на плажа и точка.

И какво мислите направих аз, докато целокупното човечество запаметяваше изгрева в снимки и видео клипове, рийлз както се казва?

Ами, бягах. Бягах край морето от 5.20 часа сутринта и гурлите ми падаха по пясъка и по крайбрежната алея.

За протокола. По това време бягащите бяхме само аз и още един изтрещялник като мен.

После се появиха и други. Изтрещялници? Не, бе...бегачи.

Та, така. Всички отнесохме по парченце от изгрева със себе си. И малко пясък в маратонките.

Хубаво усещане е.

Бог, Съдбата и Животът ни поднасят един красив изгрев като начало на деня. Все едно ни връчват проучвателен мандат за деня. И на нас ни остава само да го превърнем в прекрасен ден за личната си история.

Моят първи юли започна с изгрев, с кафе и с попара. Разбира се, не с попара с вино, а със сирене, масло и захар.

Ха, че то време за прогноза станало.

Днес ще е горещо. Задушно. Потно. Жадно. Но лятно и хубаво.

Нека е хубав денят ви.

 

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...