спорт 13 фев. 2024 2024-02-13 2024-02-13 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaGlCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e5115bf267c89b20472d2168f42ae8101203ba30/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20240212_191004.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Димитър Бербатов представи в Бургас програмата си за промяна в българския футбол

Представители на клубове от Бургаска област се срещнаха с Димитър Бербатов, за да чуят лично от него програмата му за промяна в българския футбол.

Кратката версия на документа би могла да се обобщи с думите „ (Р)Еволюцията е тук“ , а в детайли програмата посочва всички стъпки, които БФС и клубовете в страната трябва заедно да извървят, за да издигнат този спорт на съвременно ниво.

По-малко от месец преди конгреса на футболния съюз Димитър Бербатов отново потвърди намерението си да оглави със своя екип организацията.

В програмата, която той представи, е предвидено президентът на БФС да е на този пост максимум за три мандата или общо 12 години.

В Изпълкома на организацията няма да се допускат клубни президенти.

Бербатов и екипът му предлагат лицензирането на клубовете да се обвързва с финансов мониторинг.

В програмата за развитие приоритет е развитието на българските таланти и неслучайно е планирано да бъде въведено правило „homeground“ за използване на определен брой български играчи до 21 годишна възраст, които задължително да играят по 90 минути във всеки мач.

За играчите извън ЕС ще се въдеде ограничение до трима на терена. Ако играят повече, даденият клуб ще заплаща такса „лукс“, а приходите от това перо ще се насочват като стимул към клубовете с повече български играчи.

Димитър Бербатов заяви, че ще работи за отделяне на Българската професионална футболна лига от БФС, но същевременно ще предпиреме редица стъпки за увеличаване на приходите от телевизионни права, част от които ще се насочват към аматьорските клубове.

Именно върху тях е и другият фокус в програмата „(Р)Еволюцията е тук“.

Отборите, които се опитват да развиват спорт в изключително трудни условия, ще получавт помощ от БФС, за да кандидастват по европейски програми, чрез които да получават финансиране. Бербатов успя да изнеда авсички като посочи такава възможност в програмата „Еразъм +“ с финансов ресурс от 1.4 млрд евро. Оказа се, че в по нея отборите могат да обменят играчи и дори треньори.

Ще бъде въведена и нова система за финансово стимулиране на аматьорските клубове.

Същият подход ще се прилага и към ДЮШ чрез бонусна система за онези отбори, които развиват и създават български играчи.

Димитър Бербатов е отделил и значително внимание на развитието на женския футбол, мини футбол и футзал.

Накратко, в програмата за развитие, която той представи, се скъсва с архаичните модели и методики, а БСФ бъде структура, която ще работи в полза на клубовете в партньорство с държавата, общините и бизнеса.

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...