време за прогноза 07 ноем. 2023 2023-11-07 2023-11-07 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb09BIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--845184856f684d6f929ca3b00e738ae83c835e69/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200201_131453.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Думите, които никога не сме чували от български политик...

Искате ли да си представим, че някой загубил кандидат за кмет в българска община излиза малко след обявяването на резултатите пред своите симпатизанти, съпартийци, избиратели и съграждани и им казва приблизително следните думи...

Приятели мои, стигнахме до края на едно дълго пътуване. Избирателите се изказаха, при това ясно.

Преди малко имах честта да се обадя на ..., за да го поздравя за избирането му за следващия кмет на града и общината, които и двамата обичаме.

В състезание, толкова дълго и трудно, колкото беше тази кампания, неговият успех сам по себе си предизвиква моето уважение към неговите способности и постоянство. Но фактът, че той успя да го направи, като вдъхна надеждите на толкова много хора от нашия град, които някога погрешно са вярвали, че имат малък залог или малко влияние при избора на кмет, е нещо, на което дълбоко се възхищавам и го поздравявам за постигнатото .

Това са исторически избори и аз признавам специалното значение, което имат за избирателите на моя опонент и за специалната гордост, която трябва да бъде тяхна тази вечер.

....

Новоизбраният кмет ...постигна страхотно нещо за себе си и за града ни. Поздравявам го за това ...

...Новоизбраният кмет и аз имахме и спорихме по нашите различия и той надделя. Без съмнение много от тези различия остават. Това са трудни времена за града и общината ни и аз се заричам пред него тази вечер да направя всичко по силите си, за да му помогна да ни преведе през многото предизвикателства, пред които сме изправени.

Призовавам всички ..., които ме подкрепиха, да се присъединят към мен не просто да го поздравят, но и да предложат на нашия следващ кмет нашата добра воля и искрени усилия да намерим начини да се обединим, да намерим необходимите компромиси, да преодолеем различията си и да помогнем за възстановяване на нашия просперитет, защита сигурността ни в един опасен свят и да оставим на нашите деца и внуци по-силна и по-добра страна от тази, която наследихме.

Каквито и да са различията ни, ние сме събратя.

Естествено е тази вечер да изпитаме известно разочарование, но утре трябва да преминем отвъд него и да работим заедно, за да раздвижим града и общината ни отново. Борихме се - борихме се колкото можахме. И въпреки че не успяхме, провалът е мой, не ваш.

Толкова съм дълбоко благодарен на всички вас за голямата чест на вашата подкрепа и за всичко, което направихте за мен. Иска ми се резултатът да беше различен, приятели. Пътят беше труден от самото начало. Но вашата подкрепа и приятелство никога не се разколебаха. Не мога да изразя колко дълбоко съм ви признателен.

Не знам какво повече можехме да направим, за да се опитаме да спечелим тези избори. Ще оставя това на другите да определят. Всеки кандидат прави грешки и аз съм сигурен, че съм дал своя дял от тях. Но няма да прекарам нито миг от бъдещето, съжалявайки ...

 

Да ме прости Господ, че си позволих светотатството да направя леки корекции на оригиналната реч на сенатор Джон Маккейн, който казва всички тези, а и други думи, малко след като става ясно, че е загубил президентските избори от сенатор Барак Обама.

Представете си колко извисен е бил мистър Маккейн, за да поздрави своя опонент и да му обещае, че ще го подкрепя в усилията му да издигне САЩ на по-високо ниво.

Представете си каква сила е нужна, за да признаеш, че си сгрешил и да потърсиш вината за неуспеха първо в себе си...

Представете си, че български политик е в състояние да поздрави победителя, от когото току що е загубил.

Представете си, че...

Да, знам...И вие не можете да си представите, нали...

Защото у нас загубилият не приема загубата. В своите представи той е победител, но някой му е откраднал победата. Всъщност според българските политически традиции, когато за една позиция се борят двама, накрая и двамата се обявяват за победители, но според единия другият е заел позицията по нечестен начин.

Така и не съм чул загубил да поздрави победителя. Никога и никъде в България.

Хеле пък на тези общински избори хептен никой не призна някаква своя грешка като причина за загубата си. Никъде в България.

Уви, нямаме политици от калибъра на сенатор Маккейн , които могат да намерят сила в себе и да поздравят онзи, който ги е победил. Май вече и в САЩ нямат, ако си спомним как реагира на загубата си президентът Тръмп.

Ха, че то време за прогноза станало.

Я, да видим.

Днес ще е предимно слънчево в Бургас и в региона. Максималните температури ще са около 20 градуса. Като говорим за градуси, онзи ден един съгражданин ми се похвали, че направил 150 литра ракия без никаква захар, ама не каква да е, а 70 градусова. И аз малоумно го попитах „А не би ли трябвало ракията вместо 70 да е 42 градуса? На което той отвърна „Разрежда се, бре!!!“

Е, извиних му се за незнанието ми. Какво ли разбирам аз от ракия.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...