време за прогноза 18 юли 2023 2023-07-18 2023-07-18 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdnQvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--219a1bb968cca9d2d83333fed50d9c307b2a0045/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20230718_105018.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ако се роди нов Левски, ще се роди ли и нов предател?

Мечтаем, надяваме се, искаме отново да се роди нов Левски...

Мислех си днес за това и онова, докато чакахме с колегата Станислав да ни дойде реда и да поднесем венец пред паметника на Апостола на свободата.

Искаме да се появи нов Левски, а не си задаваме въпроса дали сме готови за него.

Защото той е предлагал представа за бъдещето, която е преди всичко плашеща.

Предложил на роба да му бъде отнето робството и му заявил, че вече всичко зависи от него като свободен човек. Да кажеш на роба, че може да бъде свободен!!! Страшно си е. Че той, робът, закъде е без робството си.

И до днес има хора, които не дават и дума да се издума срещу...робството. Сякаш се гордеят, че предците им са имали робско мислене.

Когато някога са чули какви им ги говори говори Левски, мнозина българи са се завили през глава и са продължили да сънуват, че някой ще ги освободи. Други са избягали. Малцина са го последвали.

Пък той какво казвал? Който ни освободи, той ще ни пороби.

Мечтаем, надяваме се, искаме отново да се роди нов Левски..., но не се и замисляме, че ако от недрата на българската нация се появи нов Апостол, то някъде там в сенките задължително ще се появи и фигурата на предателя.

Гледах днес хората около паметника, пък се питах как някога назад във времето, пък и сега, Левски е успявал и успява да събере около себе си толкова различни българи.

Умни и неумни, смели и боязливи, богати и бедни, вярващи и атеисти, мечтатели и материалисти, изпълнени с надежди и мрачни песимисти.

Да, дори и днес около паметника му могат да застанат рамо до рамо хора, които са врагове, например политически. И да спрат да се попържат.

Колцина народни трибуни днес могат да бъдат като Левски?

Повечето от тях доказано умеят да разделят хората, но не могат да ги обединяват.

 

Хайде да си признаем. Никой не е по-голям от Левски.

Уви, няма как да има нов Левски. Но нови предатели могат да се пръкнат.

Поне в това всички сме единодушни.

 

Ха, че то от брътвежите ми на слънчасал тип не съм усетил, че е време за прогноза.

Горещо ще е братя и сестри българи! Затуй нека е хубав денят ви

 

 

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...