време за прогноза 13 май 2023 2023-05-13 2023-05-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbzkvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--55f711eddd346faa2ef80c19ccce1ae077d9d996/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG_1205.JPG

Burgas Reporter Ltd.

„И ти ли, Бруте???“ и така шест пъти...най-малко

Ъъъъ!!! И ти ли, Бруте??? – изумено попитал пожизненият диктатор Гай Юлий Цезар, когато установил, че единият от сенаторите, които го мушкат неуважително с мечове, е неговият най-приближен Марк Юний Брут.

Историята мълчи какво е отговорил Брут, но със сигурност се знае, че е бил съучастник в отстраняването на Цезар от заеманата позиция.

Но Брут е бил един. За останалите сенатори Цезар е нямал съмнение, че му търсят цаката..., но все пак доста време се възползвал от суетата им, от страховете им, от обвързаностите им по принципа „Разделяй и владей“.

Векове по-късно в България един друг Цезар, втрещено вижда как го връхлитат магистрати /разбира се, далеч са от статута на сенатори с червени тоги/  и вадят „мечове“ с недвусмисленото намерение да ги използват. Такива хора, които са яли от ръката му, дето се казва.

„Храни куче, да те лае“...казват старите кучкари, ама кой да ги слуша

И изправен пред хората с „мечове“ нашенският Цезар изумено възкликва „И ти ли?“, „ И ти ли“, „А, стига, бе??? И ти ли?“

И така шест пъти.

Защото българските колеги на Брут са не един, а цели шестима...

Засега.

Между другото, според Евтропий близо 60 души са участвали в отстраняването на Гай Юлий Цезар. Нищо чудно българската навалица от противници на Инструмента Господен сред най-близките му да набъбне.

Случващото се пред очите ни се нарича от майсторите сладкари „обръщане на палачинка“.

Спортистите в сектора на „висок скок“ определят техниката на подобни изпълнения като „коремно-претъркалящ стил“ .

Океанолозите пък говорят за приливи и отливи.

Социолозите за цикличност.

В българската политика се нарича „катарзис“. Или инстинкт за това накъде духа вятърът.

В реалния живот последните събития около Инструмента Господен са част от категориите „подлост“ или „мерзост“ или ...допълнете поредицата вие.

„Ния решииме, да изчакаме, да видиме и най-накрая ако трябва, ще се преустройваме. Нека сега погледаме, да видиме, така ще се поснишиме, да мине тая буря,  пък след това ще видиме какво ще правиме“...нали нещо такова казваше другарят Тодор Живков през 1987 год, а другарите и другарките в залата го аплодираха и весело се смееха на закачките му.

След две години същите другари и другарки аплодираха онези, които обяснявах колко лош е бил Тодор Живков.

Всичко тече, всичко се променя...

Въпрос на уточнение е дали идва бурята или вече отминава, но е ясно, че част от снишаващите се са решили да се изправят.

Но все повече се озоваваме в ситуацията на разказа „Иде ли“

Едни хора стоят на края на селото и чакат самолета, който ще докара от САЩ един пасажер.

Въпросът е ...ще се разприказва ли този пасажер? Ще въздаде ли справедливост на БРУТ-овците, преди те да са го отстранили?

Ще видим...

Ха, че то време за прогноза станало.

Слънчево, относително топло и тихо време ни очаква през съботата. Но по някои места за едни хора ще е направо жега.

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...