време за прогноза 16 дек. 2022 2022-12-16 2022-12-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbDkrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--74a26236497193351399fe44a9c7e84af06d43ce/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20190301_080022.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Гневните влъхви...

Двамина възрастни господа в бургаско кафене.

Нещо средно между сърдитите старчета критици от „Мъпет шоу“ и Великите влъхви. Демек, мъдреци на пълен работен ден.

Сърбат чашите чай и бистрят политиката.

„Значи, туй да чуеш германец да говори лошо за друг германец, никога няма да се случи. Поддържат се един с друг“ – казва изтежко Влъхва Номер Едно и демонстрира обширни познания върху народопсихологията на наследниците на тевтонците.

Тъй, тъй...държат се – между две сърбания отвръща Влъхва Номер Две. Личи си, че е човеколюбив и по-така благ.

Не че ги подслушвам, ами просто съм на съседната маса, пък мъдреците на пълен работен ден не само сърбат оглушително, ами туй децибелите в разговора си за нищо ги нямат.Затуй ща, не ща...чувам всичко. Всяка дума тяхна ме докосва с вибрациите си.

И точно се изпълвам с благодат и смирение заради примера за братска обич и човешка подкрепа между германците и се почва...

А, наш’те в парламента, ах...гадове...мръсни...само се карат и нищо не вършат, пък Народът изнемогва!!!...сменя рязко фокуса Влъхва Номер Едно и чак се закашля от онзи гибелен гняв на Ахила Пелеев.

Ма, така е, за нищо не стават, само се карат – между нови две сръбвания добавя контекст в съдържанието Влъхва Номер Две.

И всичко поскъпва – гневно изревава Влъхва Номер Едно.

Скъпотия, сиренето, кашкавалът, народът...- вика Влъхва Номер Две.

И в следващите няколко минути двамата отпочват в името на народа една истинска артилерийска канонада връз политическата класа у нас. Направо сеч. Народен съд.

Сръбване на чай, ругателство, сръбване на чай, люта клетва до девето коляно, сръбване на чай, нови ругателства и кашлица, плюс описание на статуса на Народа...

Влъхва Номер Едно и Влъхва Номер Две. Всеки един от тях напрегнат като болен зъб и недоволен от живота. Сърдит и изпълнен с гняв.

Оставих си моя чай недоизпит. Замислих се върху това, че щом дори надарените с житейска мъдрост хора у нас са толкова ожесточени и вбесени, значи за нас, простите, нещата са обречени.

Знаете ли, напоследък все повече си мисля, че България и българите имат отчаяна нужда от вдъхновение, от цел и от посока,  от нови водачи, които да поведат всички към по-добри дни.

Ама, де ги...

Със свещ да ги търсим. И Диоген не може да ги намери. Пък той всъщност човека е търсил. И коя е тази посока?

Хвърлих един поглед върху препирните в Народното събрание. За около минута от монитора на компютъра ми се изля едни тон омраза, злоба и агресия. Разкарах този линк. Нямаше смисъл да си причинявам повече това.

Стига, бе!!! Нима си причинихте това да прочетете тези брътвежи дотук?

И таз добра.

Пък и то станало време за прогноза.

Днес ще е хладно, но не студено като вчера. Влажно, кално и с почти всички екстри на бургаската зима.

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...