време за прогноза 01 юли 2022 2022-07-01 2022-07-01 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb2Q4IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--adea0378748c8b52cbde3ce0e260d606318c9c79/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210703_080906.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За честта и достойнството в българската политика...и за липсата им

Да си поговорим за честта. И за достойнството.

Спомняте ли си, че по време на ключовото гласуване „за“ или „против“ председателя на Народното събрание един от представителите на „Продължаваме Промяната“ гласува с „въздържал се“.

Беше шокиращо, защото всеки един глас в залата беше от значение. Дори народни представители на патерици бяха дошли. Дори депутат, който е останал в историята на Парламента с това, че не участва в заседанията на парламента, беше дошъл и гласува.

И накрая точно народен представител от най-заинтересованата политическа сила се въздържа...

После се оказа, че при гласуването Никола Минчев практически е гласувал срещу себе си...Как така? Как е възможно това???

Чест. Достойнство. Смелост. По тези географски ширини тези морални категории се приемат за слабост. И биват осмивани.

Днес премиерът Кирил Петков, наричан презрително от легион разпенени клетници и от хиляди илитерати „Киро Харварда“ пое отговорност и постави интересите на страната пред себе си. Отказа се да бъде кандидат за премиер в правителството, което ще се опита да изпълни проучвателния мандат. Не пожела да действа на инат. Смири се и пое своя кръст. Направи крачка назад.

Отказа се и номинира друг за своя пост.

Чест, смелост, достойнство. По тези географски ширини те предизвикват злоба, гняв и отговорът към тях е жесток.

Чуйте как реагират, вижте с колко злоба, злорадо тържество и трудно прикрит гняв коментират разни клети хорица постъпките на Никола Милчев и Кирил Петков.

Чуйте и вижте реакциите на някакви сраснали се с постовете си партийни лидери.

Гневни са, защото те никога не биха направили това. Те са алфата и омегата в своите партии. Те се приемат като пъпа на света, като център на политиката и изискват от своите съпартийци, пардон, от своите слуги, да защитават този техен статут на безалтернативни фигури.

Гневни са, защото когато губят избори, обвиняват за поражението не себе си, а климатичните промени, заговор на световните сили или предсказания на Нострадамус. А сега тук някакви показват съмсем друг морал. Ами, ако хората харесат това. Ами, ако съпартийците им, недай си Боже, харесат това? Пази Боже...че то тогаз могат и на лидерството им да посегнат.

Никола Минчев и Кирил Петков показаха, че в българската политика може да има чест, смелост и достойнство. Заради, което бяха наказани по традиционния български начин. Бяха свалени от постовете си.

И още нещо за честта.

Някъде го беше написал Стивън Кинг. Цитирал съм го по други случаи, но ще го спомена и сега.

„Честта е онази кост, която държи главата на мъжа изправена“.

Е, двама български мъже могат да гледат всеки в очите. Могат да поемат отговорност за своите грешки, могат да се извинят, могат да се гордеят със своите успехи. Могат много.

Но нещата в Отечество любезно наистина се променят. За ужас на онези, "вечните и несменяеми", се оказа, че за много българи е било чест да бъдат представлявани в страната и в чужбина от Кирил Петков и Никола Минчев.

И знаете ли защо твърдя това? Защото вече трета седмица нито една социологическа агенция не е обявила отговор на любимия на социолозите въпрос "Ако изборите бяха сега, кой политическа сила би спечелила най-висок резултат..."

Просто отговорът не им харесва. И на някои политически лидери сигурно не се харесва.

Ха, че то време за прогноза станало.

Днес ще е горещо, влажно и облачно. Но и достатъчно слънчево. Нека е хубав денят ви.

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...