време за прогноза 24 фев. 2022 2022-02-24 2023-03-04 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaWg3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a97d061a018a2bbaef600266c8069e05299d16e0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/flag.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Казано е: Който посее вятър, ще пожъне бури...

Преди много много луни, когато бях новобранец на две три седмици в школата за запасни офицери в Плевен, бях писал писмо на дядо ми и баба ми в Айтос, в което им споделях колко е трудно.

А дядо ми, носещ последиците от тежко раняване в битката край Драва през Втората световна война, ми отговори простичко с друго писмо „Сигурно ти е тежко, но за да знаеш, че няма по-страшно от войната“

С други думи по неговия си мил и деликатен начин ми е казал „Стига си циврил, стегни се и бъди мъж“

Мислех си днес за думите на дядо Начко, докато новинарският поток тази сутрин все повече заприличваше на военен бюлетин.

Взривове в Киев, в Одеса, в други градове на Украйна, кадри на колони с автомобили с бягащи хора. Кадри на някакъв самооябивил се за миротворец управник, който стои сам в огромна зала из Кремъл и заплашва Украйна и света с обещания да ги разруши.

Както и да го наричат, това си е война. Най-страшното, което може да се случи.

А в България е пълно с хора, в чиито глави никога не са спирали да кънтят залповете на Аврора. Сега в кухоглавията им вече кънтят залповете срещу Украйна. Те дори не крият радостта си. Както и никога не са крили това, че са отсъствали от часовете по история в училище. Където е пълно с подобни мракобесни примери.

Имах руска страница на този сайт, в която пишех новини за руснаците и украинците, изобщо за рускоговорящите в Бургас и в региона. За да знаят какво се случва около тях в мирната страна, в окято са избрали да живеят. Срещнах се с прекрасни хора и с откровени използвачи. Но това е нормално. Навсякъде ги има. Такива хора има и сред нас българите.

През 2014 год. пишех много за Крим и давах думата на украинци. Тогава много руснаци ми пишеха ,че съм фашист, защото давам право на мнение на украинци.

Един приятел, руснак, тъжно ми каза "За една година руската пропаганда в медиите и в социалните мрежи превърна Украйна във враг. За България ще са и нужни няколко месеца". Отдавна нямам руска страница. Прекалено често я атакуваха някакви ботове и хостинг компаниите се цупеха. Както и да е. Това е минало. онзи сайт напълно беше срутен, а пишех съвсем миролюбиви новини. 

Днес по повод на войната си спомних си за полската концлагеристка Мария Сенкевич. 

Когато през 1939 год. германците и руснаците нападнали Полша, Мария със своите съученици се радвали, че ще имат ваканция. Били просто деца и не разбирали. Тя пораснала сред войната и вече като девойка била замъкната в концлагер. Разказваше ми ужасии за смърт.

А дядо ми винаги почти се разплакваше, когато ми говореше за войната.

В този момент Европа и светът все още са по-близо до мира, отколкото до войната, но...времето изтича. И после няма връщане назад. Защото, както казва Шимон Перес, историята няма задна скорост.

Честно казано, страхувам се и България да не бъде засмукана в този световен водовъртеж.

Бомби, ракети, оръдия, танкове и нахлуване в чужда, суверенна държава...това се случва не много далеч от нас. Видяхме до какво доведе това в Сирия. 

И макар че бивши кадри на КГБ са начело на руската църква, сигурно сегиз тогиз четат Библията. Та, не е зле да си припомнят онова старо предупреждение „Който сее вятър, ще пожъне бури“.

Разбира се, че не е писано от някой чекист. Това го пояснявам за родните привърженици на руското оръжие, в чиито глави кънтят залповете на Аврора и в чиито очи се вижда възторг пред руските авио-космически сили. 

Вероятно Русия ще победи в Украйна. Вероятно "мирната" кал ще покрие Луганската и Донецката непризнати от никого републики и танковете "Армата" ще зашляпат в локвите. Сигурно ще си проведат и парад на победата под погледа на своя вожд.

Но със спечелването на войната тези „миротворци“ ще спечелят презрение, омраза и изолация. Защото светът ще е против "ихтамнетовци", които вече и не се крият. А поздравителните адреси от ККопейкиновците от близо и далече не могат да заменят технологиите, инвестициите и връзките със света. Затова вождът ще стои сам на онази голяма бяла маса и ще се чуди какво да прави калта и глада.

Май времето на мира, с който бяхме свикнали до такава степен, че не му обръщахме внимание, изтича.

Бог да ни пази.

А иначе днес ще е облачно, дъждовно и хладно. Съвсем подходящо за 24 февруари

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...