време за прогноза 17 ноем. 2021 2021-11-17 2021-11-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc3Q1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--011591580afc29237795cb3c412dc11d7e35b0d3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/IMG-20211115-WA0003.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За онова гласуване в чужбина, което никой не може да управлява

С изборите всичко е ясно. Социолозите авторитетно и компетентно обсъждат и анализират резултатите. Но нищо не казват за това, че пустите му резултати са съвсем различни от прогнозите.

Както и да е. Позволете ми да ви покажа една картинка…И да поразсъждаваме заедно.

Става въпрос за гласуване на български граждани. Но не в България. А в таз тежка чужбина.

В Европейския съюз. В избирателна секция в Грьонинген, Нидерландия. Това е университетски град. С два огромни университета.

В секцията логично гласуват много български студенти. Млади и образовани хора. Доста от тях работят през свободното си време, защото стандартът в този град е много висок, а родителите им са съвсем обикновени български граждани и не могат да им осигурят достатъчно средства за месечна издръжка.

Българските студенти в Грьонинген се готвят след завършването да се конкурират с цял свят. Там никой нищо не им дава и не им обещава. Всичко зависи от тях самите. Успехът е техен, провалът също.

Сами са формирали нагласите си за родната политика.  По време на кампанията не са се срещнали с нито един лидер на партия. В някаква степен никой не ги е броял за живи. Затова те са отишли сами до урните, водени от своите представи и желания.

Гласували са и се е получило интересно разпределение на гласовете. На „електоралните“ нагласи, както казват социолозите.

Докато тук, в Отечество любезно, родителите им се псуват, мразят се и се обливат с кал, там в Грьонинген младите хора казват и показват как изглежда България в техните очи. Каква искат да бъде. И каква ще я направят в следващите няколко години.

Да му мислят политическите лидери. Как ще достигнат до сърцата и умовете на тези млади българи.

Трудно. Много трудно. Защото говорят на различни езици. Както се казва "Два свята, единият излишен". И излишните със сигурност не са младите български студенти в чужбина. Други са излишните и ненужните.

Истината е, че има политически лидери, които не искат точно тези млади българи да се върнат в България. Защото те имат съвсем друго мислене. Защото непоколебимо и безцеремонно ще преобърнат и преинсталират страната, докато не стане нормална европейска държава.

Вижте резултатите от тази секция в Грьонинген, Нидерландия. И се замислете върху това, че "чужбина" не е само една държава на югоизток от нас. Българи има на много други точки по света. И те са отишли там, защото нещо в управлението на нашата държава ги е накарало да се махнат.

Но мнозина ще се върнат…и тогава …Тогава начинът им на гласуване ще шокира социолозите и партийните лидери.

Ха, че то станало време за прогноза.

Днес ще е облачно, хладно и ..типично за ноември

Нека е хубав денят ви.

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...