време за прогноза 03 ноем. 2021 2021-11-03 2021-11-04 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBckI1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--516d60ca5629366de28482c871217dc81801b7bf/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20211001_080317.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ние българи ли сме? Или сме траки?

Да ме прощавате, но в последно време все повече си мисля, че ние не сме потомци на българите, а на траките.

Тази обидна за родните патриоти мисъл се е загнездила в главата ми не заради това, защото пием вино като траките. Не, не е това причината, тъй като ние пием освен вино и ракия. И уиски, джин, водка, коняк, дори…и коктейли с неизяснен произход…пием. Защото казано е, че който пие, зло не мисли...Моля? Който пее, зло не мисли? Е, добре, де...Първо пие, после пее.

Не мисля, че неусетно сме станали траки и заради високите ни достижения в изкуството…Уви, нямаме такива съвършени образци на обработка на злато и сребро като изящните експонати от Панагюрското златно съкровище. И никой не е писал за нас в някоя нова Илиада, че сме славни бойци с огромни бойни коне.

Причината да смятам, че сме станали траки е съвсем друга.

Спомням си как от учебниците по история учехме, че траките плачели, когато се роди дете и пеели, танцували и пиели, когато човек умре.

Аналогичен случай в наше село.

Когато се роди дете в българско семейство, малко след първата огромна радост родителите започват скришом да ронят сълзи. Защото парите за дрехите,  бебешкото легло, коритцето, козметиката, храната /ако мама не го кърми/ и за още куп други неща достигат бюджета на малка африканска държавица. А в средното българско семейство по правило парите са недостатъчни, защото заплатите са като в средна африканска държавица, пък сметките са европейски. Хеле, а пък ако се роди второ или трето дете…тогава след тройно голямата радост, родителите поплакват скришом тройно повече , когато в края на месеца плащат сметките. Реват като същински траки. Слава Богу, още се раждат деца у нас.

Но по въпроса за приликите ни с траките. С тези митични племена и приличаме по друг показател.

Когато някой умре в отечество любезно, дори и медиите пишат, говорят и показват за това. Особено ако се спомине по-така, по някакъв стряскаш и ужасен начин. Тогава медиите и читателите, слушателите и зрителите им изпадат в транс, в бурна радост и обсъждат кончината до най-малък детайл.

Живеем в дни, в които смъртта на ближния се превръща в първа радост за траките, пардон за българите. Погледнете сайтовете, вестниците , чуйте радиостанциите, вижте телевизиите…Бетер некролози, по-лошо и от протокол в морга и бюлетин от полицейска сводка. Смъртта им прилича.

Всяка сутрин започваме деня си с новина за умрели в болниците и за загинали по пътищата или в битови инциденти. Това е като сутрешна молитва за широките народни маси.

Наскоро завърши своя жизнен път млад български певец. Той отне живота си…

И някакви …ъъъ…нови траки с радост се нахвърлиха да снимат тялото му…Пък после разпространиха снимките…Всъщност това не са траки, а лешояди . Некрофили, сър.

Новите траки…те са най-ужасните мелези, които са населявали тези земи.

Сетих се за онзи българин, който посетил с жена си японско гробище и видял, че на надгробните камъни бил изписани странни години 1993-1999 или 1987-1988 и прочие

И той попитал екскурзовода „Абе, тук всички ли умират толкоз млади“…Екскурзоводът му се покланил и казал „Булгар Сан, това не са годините на раждане и годините на смъртта, а годините, в които покойникът е бил щастлив“..Нашенецът се изблещил и след кратка пауза казал на половинката си „Жена, значи аз не съм се раждал изобщо и хич не съм живял“

Бога ми…прав беше Царя, като ни каза „Сменете си чипа“…

Така и не се научихме да се радваме на живота и да търсим добрите му и вдъхновяващи страни.

Ха, че то време за прогноза станало, бре!!!

Днес ще е слънчево, топло и няма да вали…максималните температури ще достигнат до 18 градуса в Бургас и в региона.

Нека е хубав денят ви.

 

 

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...