спорт 19 окт. 2021 2021-10-19 2021-10-19 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbnA1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a9c30123c4a03a37939176f0a0aa114f56b53673/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/chernomoretz-9-1024x683.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Оставката във футболния „Черноморец“, която предизвика много въпроси

Председателят на Управителния съвет на третодивизионния „Черноморец 1919“ предизвика  множество въпроси ред онази част от футболните запалянковци, за които отборът на „акулите“ е всичко.

В интервю пред „Бургаски репортер“ Явор Жеков честно и открито даде отговорите, които всички търсят.

Представяме ви неговата гледна точка и коментара му за причините, които са го довели дотам, че той да напусне клубното ръководство.

Защо се стигна дотук?

…Аз се опитах да наложа нов модел, но не се получиха нещата. Реакциите от всички страни бяха „Това може, това не може, с този може, с този не може“. Налагаше се да се съобразявам с прекалено много условия. Накрая не се получи онова, което планирах.

Исках да наложим работещ, функциониращ модел …има достатъчно успешни и работещи модели на клубна организация по света, пък и у нас, които ние можехме да следваме като пример.

Все пак аз съм се занимавал с това в Германия, откъдето имам опит в ръководството на футболен отбор.

Какво попречи това да се случи в „Черноморец“?

Може да ви звучи странно, но проблемите в по-голямата си част бяха чисто субективни, защото един заявява, че не може да работи с друг, втори не може да работи с трети, онзи бил „мазут“, този бил…какъв ли не. Но това не води доникъде, защото в Бургас и в региона не са чак толкова много качествените футболни хора. Няма как да се харесваме на всички.

А всъщност е важно дали някой може да върши тази работа или не може. Това е моят критерий, с който правя преценка на хората.

В един момент вече спрях да виждам светлина в тунела.

Разберете ме. Не бягам от отговорност. Животът ми винаги е бил такъв, че нищо не съм имал наготово. Не бягам от проблемите, а се старая да ги решавам, но с „Черноморец“ не се получи. А ако аз не мога да реша проблемите, е честно да отстъпя и дам възможност на друг да ги реши. Така е правилно.

Но нали сте били екип с хората от ръководството?

Знаете, че във футбола има едно желязно правило „Каквото и да си кажем, дори да се сбием, всичко остава в съблекалнята“. За съжаление имаше неща от съблекалнята, от кухнята на отбора, които понякога излизаха навън. Не обвинявам никого за това. Няма смисъл. Случва се и в най-добрите семейства.

Моята цел беше да надскочим аматьорското ниво на организацията, да бъдем над нивото на „Б“ окръжна група. Все пак се стремим към професионалния футбол, нали.

Ние сме стогодишен клуб…имаме си име, не може да враждуваме помежду си. Ако не сме един отбор, ако всички не застанем зад „Черноморец“, няма да имаме успехи.

Нали знаете, че нашата работа е безвъзмездна. Залагаш името си, труда си, времето си и …какво? Не търся никаква облага, аз обичам „Черноморец“ и не съжалявам за нищо, но в един момент като не се получават нещата, си казваш „Защо го правя, защо лишавам семейството си от внимание и време, защо преча на бизнеса си, а насреща какво…не искам с този, не искам с онзи“.  Не мога да работя по този начин. Затова напуснах и пожелавам успех на колегите, които ще ръководят отбора. Наистина ще се радвам страшно много, ако успеят.

Какво е положението в отбора?
На десет точки сме от водача. В средата на таблицата сме. Не казвам, че ще станем първи. Ясно е, че отборът има нужда от подмладяване, да интегрира юноши. Тази задача остава.

И няма как да не спомена още един важен проблем. Стадионът.

Несигурно е положението с базата. Казват, че бюджетът ни е голям в сравнение с този на „Марица“ Пловдив и на „Загорец“ Нова Загора. Но те нямат разходи за стадионите си, а ние всеки месец още на първо число да трябва да предвидим 15 000 лв. за поддръжка на стадиона. Помислете какъв трябва да ни е бюджетът тогава. Тези разходи са постоянни. А конкурентите имат перо само за заплати, екипировка, възстановяване и за пътувания по мачове, общините им поемат разходите по поддръжката стадионите. Ние се справяме с минимални средства. Пестим от всичко. За нашия терен са нужни минимум четирима работници по поддръжката, а ние имаме двама.

Но това са бели кахъри, ако сме обединени.

Затова, нека всички, които обичаме „Черноморец“, да поставим отбора преди всеки един от нас. Това е начинът. И да подкрепяме новото ръководство и играчите. Аз със сигурност ще го направя.

Само „Черноморец“.

автор: Красимир Калудов

 

 

 

 

 

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...