спорт 09 окт. 2021 2021-10-09 2021-10-09 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbGg1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b2ccc5a0007b8c2cd821630c8a7a0330d0864461/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210923_121241.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Христо Порточанов и идеите му за футболно Възраждане

Христо Порточанов е един от кандидатите за президент на Българския футболен съюз. Освен своята кандидатура пред делегатите на футболния конгрес той ще представи в съкратен вариант и своята управленска програма.

Днес ще си поговорим с г-н  Порточанов точно за неговата концепция за българското футболно възраждане .

Посочете няколко ключови точки от тази програма, която може да промени родния футбол?

Съществена пречка пред българския футбол е участието на клубните президенти в Изпълнителния комитет. Самото присъствие на клубните президенти създава недоверие и напрежение.

Това ли е една от промените, които ще предложите?

Категорично ще сложа край на това положение, но само с помощта на делегатите, ако те ми се доверят и ме изберат.

Но присъствието на клубни президенти в изпълнителния комитет е вероятно някаква гаранция ,че интересите на професионалните клубове ще бъдат защитени. Ако вие ги отстраните, тогава няма ли да генерирате ново напрежение?

Това е дълбоко погрешно мислене. Присъствието на президентите на клубове в Изпълкома гарантира защитата на интересите на собствените им клубове, но никого другиго. Има Професионална футболна лига точно за тази цел. Отдавна говоря, че първенствата трябва да се администрират от Професионалната футболна лига.

А ако бъде отстъпено администрирането на  първенствата на Професионалната лига, какво остава под контрол на БФС?

Спортно-техническата комисия, съдийската комисия…

Добре, дотук двата ключови детайла от вашата програма са възлагане на управлението на първенствата с професионалните клубове на Професионалната футболна лига и изваждането на клубните президенти от Изпълнителния комитет на футболния съюз…Какво друго предлагате?

Оптимизация на ресурсите…финансови и човешки. Влезем ли вътре, ще видим какво е положението, но няма да използвам тази стряскаща дума „ревизия“, нея да я използват в Парламента.

Защо ще оптимизирате човешките ресурси?

Защото искаме да подобрим работата, комуникацията със самите служители на БФС. Тази връзка сега е нарушена. Сещат се за тези хора само от конгрес на конгрес. Обикалят областите, събират ги за вечеря, подаряват им две топки и две мрежи и това е всичко.до следващите четири години. Не знам защо някои от тези хора се притесняват. Обвързани ли са или какво? Ще работим с тях постоянно, с клубовете в страната.

Какво планирате като обща работа с държавата, с институциите и общините?

Сега в по-малките населени места всичко зависи от кмета или от общинския съвет. Ако решат да отделят пари от общинския бюджет за футбол или за детско-юношески футбол, тогава има някакви средства. Но ако не решат?

Помощ от държавата може да се търси за детско-юношески футбол. Затова категорично в моята програма е залегнала съвместна работа с държавата, с Министерството на младежта и спорта, с Министерството на науката и образованието, с Министерството на вътрешните работи. С тях си поставяме за цел да имаме партньорски договори. Ще имаме ежедневни контакти с тях.

Голямата беда е големият брой на чуждестранните играчи извън ЕС. Това отнема от възможностите за развитие на младите ни футболни таланти. Да не говорим и за разрушителното влияние на социалните мрежи върху поведението, възпитанието и формирането като личности на младите играчи. Но всичко е в ръцете на футболните треньори. Те са не само треньори, но и педагози. Ежедневно трябва да се работи с младите играчи. С треньорите също.

Важно е да си партнираме с Министерството на науката и образованието, за да възстановим, например, първенствата по футбол между училищата. Държавата направи доста по отношение на материалната база в училищата, даже в някои населени места има база, а няма деца.

Имаме конкретни стъпки в програмата ни за развитие на детско-юношеския футбол.

Как ще защитите като президент на БФС българските футболни таланти, за които няма място от толкова много картотекирани чужденци?

Не повече от трима играчи на терена, които са от държави извън ЕС. Ето ви една конкретна стъпка.

Извън ЕС? Когато гледате като зрител мач от българското първенство, а на терена има общо двама или трима български футболисти, докато всички останали са чужденци с паспорти от ЕС, този мач харесва ли ви?

Как може да ми харесва. Как да ви кажа, че ми харесва. Не ми харесва.

Христо Порточанов президент на БФС? После какво следва?

Ще се постарая като президент на БФС да гледам колкото се може повече мачове и лично да присъствам на стадионите. Аз ще съм работещ президент и ако бъда избран, ще се преместя да живея в София. Ще сменя местожителството си веднага.

Подбрал съм прекрасен екип, сериозни хора, но протягам ръка и към останалите колеги. Ще разговаряме, ще привлечем и хора от техните екипи, ако те имат качества. Без значение от кой екип са.

Програмата ми не е сложна, просто трябва да се изпълнява. Взаимодействие с държавата. Взаимодействие с клубовете. Повече средства в държавния бюджет за детско-юношески спорт. Това предлагам.

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...