време за прогноза 06 окт. 2021 2021-10-06 2021-10-06 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbEY1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d36450d8efc2edbd3335926492b4545d4a32890d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20211001_074725.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Страната, в която казваш за ближния си "Мани го тоя, знаеш ли какъв е гад"

Винаги по време на предизборна кампания се сещам за една моя стара фантазия...Не, бе...не е еротична. По-възпитано се отнасяйте към фантазиите на чичаците, моля ви се.
 
Та, фантазирам аз как моделът на предизборната кампания се пренася върху пазара.
 
Представете си как отиваме там, за да си купим картофи или тиква "цигулка", пък чуваме как от всяка сергия продавачите крещящ "Мани го оня, бе!!! За нищо не става, онзи там пък хептен е зле и картофите му са гнили, а тиквите му кисели /Добре, де няма кисели тикви, но като ще се очерня конкурента, има/
 
И тъй от всички сергии всички продавачи се псуват, попържат, обвиняват и дискредитират взаимно. Върви клиентът и се пита къде е попаднал в това блато.
 
Въпросът е ...при кой продавач все пак ще отиде клиентът?
 
Ами, гарантирано ще отиде при онзи, които просто казва "Купете си от моите картофи /или от моите тикви/, защото са много вкусни, пресни и са от моята градина, гарантирам с името си за тях" Или нещо в този дух, но без нито една лоша дума за останалите продавачи. Не вярвате? Добре, само стойте и гледайте.
Наскоро един политик заяви, че търси 121 почтени хора за Парламента. Навсякъде ги търси и ги призовава да се обединят. И какво стана? Мнозинството се зае да обяснява, че този търсещият политик не е почтен. А всичките тези крещящи, плюещи, храчещи, заплашващи, пишещи гадости в социалните мрежи в състояние на четириракиен транс по нощите ...всички те можеха да заявят "Аз съм почтен, ние сме почтени"...Но не би...по стар обичай се заеха с това да доказват, че всички са маскари. Ако питаш такъв специалист по гадовете, за когото и да е било, той ще ти отвърне "Мани го тоя, знаеш ли какъв е гад". Направо заслужава да му кажеш "Извинявай, ама ако всички, които познаваш са гадове, ако всички около теб са гадове, ако толкова разбираш от гадове, ако представата ти за света е гадна, ти всъщност какъв си?"
 
Всъщност докато политиците продължават да ругаят, попържат, обиждат, кълнат, калят, охулват и омаскаряват конкурентите си, някак пропускат да кажат нещо за себе си, какво могат, какво предлагат, какво ще подобрят в живота на хората...
Защото предиборната кампания е като пазар. Избираш най-доброто като стока, но много по-често избираш продавач, който изразява уважение към теб и не те лъже в кантара. Ах, да...и не ругае и обижда останалите продавачи от пазара, докато си пазаруваш от него.
 
В отдавна миналите времена на моята кариера на радио водещ, в древните дни, когато още имаше радио дебати между политически конкуренти, понякога се обръщах към участниците в студиото и им казвах "Моля ви, посочете ми две или три от най-силните страни или най-добрите качества на вашия опонент". Уверявам ви, в първия момент събеседникът ми просто се вцепеняваше и не знаеше какво да каже. А после след много мънкане изричаше това онова, но атмосферата изведнъж рязко се подобряваше...Две добри думи променяха всичко
 
Не, не става само с псуване. Дори, гарантирано изобщо не става нищо само с псуване.
 
Ха, че то време за прогноза станало. Днес ще имаме облаци, слънце, вятър и максимални температури около 18 градуса в Бургас и в региона. нека е хубав денят ви.
 
автор: Красимир Калудов
Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...