време за прогноза 02 окт. 2021 2021-10-02 2021-10-02 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBajk1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b820b9aa232d50e4a4909c7a5701b026cea29165/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20211001_074720.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За родната традиция да не признаваш, че някой е по-добър от тебе

Мярнах някъде поздравление на английската кралица към младата тенис шампионка Ема Радукану. Нали знаете, това е 18 год. сензация, която спечели US Open и накара целия свят на тениса да говори за нея.

Знаете ли, не ме впечатли това, че кралицата е изпратила официален поздрав към младото момиче.

Или пък това, че е изразила уважение и признание към усилията, труда и отдадеността на талантливата Ема.

Такива поздравления се изпращат по цял свят…дори и нашите политици го правят.

Впечатли ме, дори направо ме порази това, че в поздравлението си към победителката в US Open кралица Елизабет отправя думи, изпълнени с уважение и към… загубилата финала.

Нейно Величество изразява признание и към стореното от Лейла Ани Фернандес.

Така всъщност кралицата поставя на едно ниво и победителката и победената.

Но ако тенисът е аристократичен спорт и там взаимното уважение е норма на поведение, да погледнем към футбола.

Задава се супер сблъсък в английския футбол. Ливърпул срещу Манчестър Сити.

Треньорът на „гражданите“ Пеп Гуардиола казва „Ливърпул и Юрген Клоп ме направиха по-силен треньор“. Кои сме ние да тълкуваме думите на Пеп, но все пак можем да си кажем, че той признава силата на своя съперник, нали.

Юрген Клоп пък отвръща „Манчестър Сити е най-добрият отбор в Европа“. Да, признава го за най-добър, но цяла седмица  ще нахъсва играчите си да го победят.

Наскоро украинският боксьор Усик буквално попиля насред Лондон световния шампион и притежател на три пояса, т.е първи сред всички в три боксови федерации, Антъни Джошуа. Накрая можеше да го нокаутира, но не го направи. Не унижи своя съперник. Просто го победи с явно превъзходство, но запази достойнството му. След мача заяви на журналистите, които го попитаха защо не е проснал на земята Джошуа „ Защо сте толкова кръвожадни. Имам победа, всичко е Ок“

Какъв сигнал е това? Какъв пример? Какво е посланието от тези жестове на уважение?

Има ли смисъл да разсъждаваме върху това, че в Отечество любезно да риташ падналия е национален спорт.  

В политиката ни пък хептен. Достатъчно е да чуем какво говорят един за друг две родни видни политически фигури…, които са си поставили за цел да унищожат другия.

Да се върнем отново към Нейно Величество, кралицата.

В края на краищата кралица Елизабет затова е начело на империя, а не партиен лидер.

И Юрген Клоп и Пеп Гуардиола затова са треньори на велики отбори, на футболни империи с милиони поданици по света. Те са това, което са.

Много висока топка, непостижимо висока.

Поздравления за Ема Радукану и за Лейла Фепнандес. Те ще продължават да творят история в света на тениса и не само.

Поздравления за Юрген Клоп и за Пеп Гуардиола. За Усик също.

А ние…ние продължаваме напред.

И все така ще мразим съперниците си във всичко и няма никога да признаем, че са по-добри от нас. Никога няма да им позволим да имат мнение различно от нашето.

Удри, бий…удри!!!Смачкай го!!!

Еее, че то време за прогноза станало. Днес ще е хладно и облачно. Максималните температури в Бургас и в региона ще са около 19 градуса.

Нека е хубав денят ви

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...