време за прогноза 15 сеп. 2021 2021-09-15 2021-09-15 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdlY0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2ea780b8d2f4a679633bfce1edd6daaa97031b21/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210901_065323.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Първи учебен ден, първи страхове, първи надежди и първи крачки по пътя

Моят първи учебен ден беше толкова отдавна в древността, че …съм го забравил. Знам, че майка ми беше там някъде зад мен, но нищо повече…

Незнайно защо обаче си спомням само последния ми учебен ден в първи клас. Тогава на тържеството по случай връчването на дипломата ми пристигнаха баба, дядо, леля, свако, баща ми, майка ми и брат ми…Бяха някъде зад мен.

Явно родът е приел завършването ми в първи клас като нещо историческо , а?

Дори баща ми ми подари велосипед по случая. Донесе го специално от несъществуващата вече държава ГДР. То и велосипедът не съществува. Но аз съм тук. Аз и моите покрити с плесен спомени.

Първата ми класна беше сърдечна и усмихната жена. В края на годината се разболя и вече не я видяхме. Преподавателката, която е замести беше от много, много висока класа. А в трети клас имахме друга класна. После друга и така до края на учението ми.

Спомням си първия учебен ден на сина ми. Беше един такъв важен, важен малчуган…влязоха в класните стаи, където класната им честно и открито им обясни, че за съжаление започва учителска стачка. И той, горкият се чудеше какво е това. Между другото класната на сина ми беше невероятна. Може да се каже, че той много я обичаше, а тя обичаше всички деца от своя клас.

В първия си учебен ден пък дъщеря ми беше малко притеснена. Притеснена е малко и днес, защото е в 8 клас и отива в ново училище с абсолютно нови съученици и учители.

Това е първият учебен ден. Освен всичко друго носи със себе си и малко страх. Но и нови надежди.

Учителите се вълнуват. Децата се вълнуват. Родителите също. И настроението е по-скоро хубаво. Като на празник.

И всеки се надява, че вторият ден, третият ден и всички дни след първия учебен ден ще носят нещо хубаво на децата.

В първия учебен ден някак от само себе си спираме да се оплакваме и да критикуваме. Тогава се хвалим с ремонти на класните стаи. Дори и да не са много качествени.

Тогава поднасяме цветя.

Постиламе пътя към знанието с цветя. Но по пътя на знанието не вървят само децата ни. Вървим всички заедно. Деца, учители и родители. Един да кривне от пътя и пътят се превръща в задънена улица. Затова трябва да го извървим заедно. Учители, родители и деца. Ръка за ръка.

Днес ще пуснем дъщеря ми по пътя и. Тя е малко уплашена, ние сме малко уплашени, но някъде около нас е надеждата. Че този път ще я отведе на хубави места, при хубави хора.

И дано в края на тази част от пътя си тя да е намерила причини да обича класната си и училището си. 

А тя ще учи в Английската гимназия.

Там, където в древността аз не успях да вляза. Странно е. Съдбата реши там да учи дъщеря ми. Сигурно има някаква причина за това.

Ще видим. Ще разберем коя е.

А сега да пожелаем на учителите и учениците да тръгнат уверено по пътя си в първия учебен ден. Да си пожелаем и на нас родителите да вървим до тях и да не губим вярата си в българското образование и да ги подкрепяме с все сили.

Честит първи учебен ден

Ха, че то станало време за прогноза.

Днес, като за първия учебен ден, ще бъде слънчево и топло. Останалото е без значение. Това е всичко. Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

 

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...