спорт 13 сеп. 2021 2021-09-13 2021-09-13 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdXg0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1bf2ff99209fec4e92af41c1c2568b8483dc5002/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/Porto4anov.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Христо Порточанов няма да участва в конгрес, организиран от Бербатов

Претендентът за най-високия пост в родния футбол ще участва само в конгрес, който е организиран и проведен от БФС

Христо Порточанов и неговият екип бавно и методично се подготвят за участие в предстоящия конгрес на БФС. Дългогодишният архитект на футболното чудо „Нефтохимик“ е изцяло готов да извърши радикална промяна в българския футбол, но се разграничава от футболните циркове, които се оформят около легитимността на извънредния конгрес през октомври. Ето е мнението му по темата.

Как бихте описал моментната ситуация с редовния конгрес през март 2022 и с извънредния конгрес на БФС, насрочен от съда за октомври 2021?

Ако футболният съюз не организира конгреса, влизаме в някаква въртележка, в някакво перпетум мобиле. Ако БФС е организатор на конгреса, както е нормално след решението на съда, участваме с моя екип, но ако организатори са хората на Бербатов и ако това са хората на промяната, по-добре да закриваме футбола. Така го кажете.

А имате ли някаква готовност вие и вашият екип да участвате на извънредния конгрес през октомври?

Ние винаги сме готови, но само при положение, че футболният съюз е организатор на конгреса. Ако екипът на Бербатов тръгне да го организира, после да ходим по съдилища ли?

Защо е толкова важно БФС да организира конгреса?

Ако БФС го организира, тогава няма да има съдебни обжалвания.

А доколко е възможно да се случи сценария, описан от г-н Йордан Лечков, според когото настоящото ръководство може да управлява футболната централа поне още три години?

Изявлението на Лечков, ли??? …Те явно нямат намерение да правят конгрес /през октомври/, т.е няма да изпълнят решението на съда. Който го направи, да събере там 100 души, да изберат евентуално Бербатов, след това от БФС ще обжалват и три години ще ходят по съдилища.

Изглежда така, сякаш вие и екипът ви не желаете да участвате в такива съдебни битки, така ли е?

Не искам да участвам в такива съдебни саги.Затова нека е ясно. Ако БФС е организатор на конгреса, ще участваме. И аз и Христо Христов ще участваме.

От думите ви разбирам, че вие по-скоро тактически се подготвяте и фокусирате върху конгреса през месец март 2022 год…?

Да, тогава ще участваме, но не знам дали ще има конгрес през март, защото ако те / Бербатов и екипът му/ , на своя глава организират конгрес през октомври, футболният съюз ще обжалва и през март най-вероятно няма да има конгрес.

Като футболен човек не сте ли разочарован от това, че вместо с футбол хората от тази сфера трябва да се чудят как да не затънат в юридическо тресавище?

Разочарован съм. Вече казах в интервю пред в-к „Труд“, че на всички е ясно това,че промяната е задължителна. Но е важно никой да не оспорва конгреса. Отново казвам, че не вярвам сегашното ръководство да организира конгрес през октомври. И според мен това кой ще спечели, трябва да го решат делегатите на конгреса, а не друг.

Тази турбулентност в българския футбол съвпада и с доста големи сътресения в българската политика…Не ви ли изкушават отделните политически партии с предложения да влезете към листите им за изборите през ноември и към евентуалните им управленски им екипи?

А, не. Приключих с тези истории. Аз ги отрязах още на 45 и 46 Народно събрание. Имаше оферти, но им казах на два пъти „Не“. Няма какво повече да се занимавам с това.

Автор: Красимир Калудов

 

Снимката е архивна от дните, в които Христо Порточанов отговаряше за съдииските назначения и беше свел почти до нула скандалните случаи около футболните съдии

 

Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...