време за прогноза 11 сеп. 2021 2021-09-11 2021-09-11 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdU40IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b10d8ee4d75320eee0eb51042971ef6c2e4b48c5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210909_073025.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Една възглупава история с учебници и конфитюр от сини сливи

Признат грях не е  грях…казват…

Пък знам ли кои го казват. Вероятно някои изповедници и някои изповядали се.

Та, рекох и аз пак да споделя за едно свое старо прегрешение, за което няма давност.

Бях пети или шести клас, а в училище класната ни ръководителка, другарката Люцканова категорично беше наредила да се подвържат всички учебници и тетрадки, също тъй и да се обозначат с етикети…Иначе казано, върху подвързията на учебника по история трябваше да пише моето име, а не да речем на Херодот, например.

В противен случай…

Какъв противен случай, бе!!! Никой дори не си и представяше, че съществува възможност някой ученик да отиде в класната стая без подвързани и етикетирани учебници и тетрадки. За такъв случай в историята не беше писал дори и Херодот.

Добре, намерихме някак и отнякъде зелен картон. Намерихме и етикети, но…нийде из нито една книжарница в Бургас нямаше канцеларско лепило. И от нова миризливото „Кале“ нямаше, дори. Тогава, в древността на моите ученически години винаги около 15 септември възникваше дефицит на канцеларски материали.

Ужас…нещата отиваха към неизпълнение на нареждането на другарката Люцканова, а неизпълнението на нейните нареждания не беше приемливо изобщо…

И какво направих аз ли?

Ами, ъъъ…малка измама.

Взех подвързаните тетрадки и учебници и …ги облепих с етикети.

Не, не…не съм ги залепил със слюнка, не ме ядосвайте с таквизи предположения.
Намазах етикетите и кориците изобилно с конфитюр от сини сливи и …етикетите лепнаха…А така подвързаните и етикетирани учебници и тетрадки минаха стрес теста пред другарката Люцканова, а аз бях подреден в групата на добрите деца…ъъъ…на прилежните деца…на туй де…на зубрачите.

Дни по-късно се получи нещо като листопад и етикетите ми почнаха да падат, но из книжарниците се появи лепило и …аз ги залепих отново.

Но моята конфитюрена измама още смущава мислите ми

Съгреших аз тогаз, съгреших…не намазах филията с конфитюр, а етикетите…

Но за сина ми и за дъщеря ми нещата се подредиха.

Всяка година носим учебниците и тетрадките в „Книжарницата“ на Наско и той чинно и майсторски ги подвързва така, че дори и моята класна, другарката Люцканова би ги одобрила.

Ъффф, докато ломотя моите възглупави спомени, станало време за прогноза.

Днес ще е слънчево и топло. Може и в морето да се топнете дори. Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...