време за прогноза 28 авг. 2021 2021-08-28 2021-08-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUo0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--cdb2eaaef1928477d9cd50f89da75c2d635091ed/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20201021_075414.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Политическите лидери и партии като членове на етажна собственост

Предварително ви се извинявам за това, че използвам термина „етажна собственост“ в тази моя мозъчна полюция, при това без да съм много наясно в точната му юридическа формулировка.

В нелепите ми представи за тази клетка на обществото би трябвало да е сбор от хора, които живеят в един вход на сграда или в една сграда…Може да е така, може и да не е така.

Добре, де…спокойно можех да намеря из интернет някаква дефиниция, но не мисля, че „Що е това, етажна собственост“  е важното в случая.

Важното е друго.

Както казваше правешкият философ, другарят Тодор Живков „Кое е основното, главното“

Главното и основното е това, че щом става дума за етажна собственост, би трябвало нейните членове да имат някаква обща цел и общи стремежи, демек входът или жилищната кооперация да пребъде в годините като място на благоденствие, просперитет и чистота. И като добре поддържани общи части. И с работещо осветление по стълбищните площадки и в асансьора. И пощенски кутии, които са цели. С чисто мазе и с чист таван…

Долу горе както е нашият  вход в нашия блок. Ама, аз не говоря за нашия вход, а за етажната собственост по принцип. Ще я използвам само като пример.

Значи с моите брътвежи исках да ви кажа, че етажната собственост е нещо като мини модел на държавата, съгласни ли сте?

Нали сте виждали входове, в които положението е „куче влачи рейс“ или „всяка коза за свой крак“, демек съседите не могат да се дишат и водят войни едни с друг. Или не си говорят и си хвърлят торбите с отпадъци през терасите пред входа или пред сградата. И вечно някой краде крушката от асансьора или мазето.

Такива жилищни входове и такива жилищни сгради са обречени. Постепенно разрухата ги обзема, а хората в тях се разминават като сенки…като обречени.

А нали сте виждали жилищни входове като…като нашия вход. Или като по-хубави и от него. Чисти, уютни, тихи, поддържани, светли и …с…ъъъ…неутрални миризми. И с чисти мазета, в чиито коридори няма тонове вехтории…

В какъв вход бихте искали да живеете? В чист и поддържан или в някаква катакомба, в някаква мрачна и зловонна пещера?

Знаете ли…всеки вход, всяка етажна собственост,  всяка сграда е в ръцете на хората…Всичко зависи от тях. Ако те са калпазани, всичко рухва. Ако са мотивирани, уважителни едни към други, ако могат да се обединяват, тогава мястото, в което живеят, е страхотно и всеки иска да им стане съсед. Може дори някоя регионална медия репортаж да направи за тях. Дори и национална, ако е закъсала с темите или ако разполага с по-кух кореспондент в дадения регион.

На каква етажна собственост ви приличаше 45 Народно събрание? А 46 Народно събрание? Приличат ли ви хората там на добри, вежливи, възпитани и уважителни един към друг?

А ако същите хора попаднат в 47 Народно събрание и се държат там по същия идиотски начин един към друг, както досега, тогава какво…На каква етажна собственост ще заприлича България?

Както и да е…

Истината е, че никой никога няма да ни изчисти входа или жилищната кооперация, никой никога няма да я направи хубаво място, в което да ни е кеф да живеем, ако ние не правим това сами, ако ние не се грижим за входа и за държавата си

Само от нас зависи и от правилата, които приемаме и спазваме.

Същата работа и с народните представители. Само те могат да си подадат ръка и да превърнат държавата в хубаво място. Да работят, да се случи това и да е добре на всички.

А може да не го направят.

Притеснявам се, че май няма да го направят. И постепенно разрухата ще стане толкова мащабна, толкова ежедневна, че ще я приемем за нормална.

Тогава ще се разминаваме в България като сенки…като обречени хора.

А сме една шепа хора. Символично казано, колкото една етажна собственост…

Уф, бе!!! Докато съм ви мрънкал моите безсмислици, станало време за прогноза.

Днес ще бъде слънчево, но на моменти и облачно.

Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до 28 градуса.

Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

P.S В нашия вход востина е хубаво и чисто. Истина ви казвам.

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...