време за прогноза 21 авг. 2021 2021-08-21 2021-08-21 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb0o0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--440b0da7d9f935101ea9b18507c4e2b545cbecaf/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20181022_075843.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Политическата криза в страната, обрисувана с поговорки

С безбройните си крамоли и взаимни обвинения във всички земни грехове партиите и вождовете им вече ни се карат, ни се водят. Гледаш ги как се попържат насред Народното събрание и се сещаш за онази поговорка „Скарали се врабците за чуждото просо“.

Всъщност те не просто се карат, а се унижават и омаскаряват взаимно. И всички граници са преминати и всички мостове са изгорени. Да бяха се сетили, че „Език кости няма, ама език кости троши“.

Да бяха млъкнали вече и да се захващат за работа. Но не би.

Мине се не мине ден, някой вземе, че обясни как е бил предаден и затуй не можел да управлява. Ей, всички искат да управляват, бре.

По такива, пък и по други поводи старите хора казват „ От всяка калугерка не става игуменка“ или „От всяко дърво свирка не става“

Зер, някои народни трибуни е хубаво да осъзнаят, че са се озовали в ситуацията, описана с думите „Хванал се на хорото, а да играе не може“. Да, абсолютно винаги неможенето лъсва, когато човек се хване на хорото…Пред очите на цялото село.

За такива точно е казано „Айран няма да пие, с кон ходи да пикае

Иначе по време на предизборната кампания всички са …как се казва…всички са ербап като в онази приказка „ За брадата на кьосето бръснари, колкото искаш“.

Но по въпроса за безбройните скандали между политиците за кой ли път се потвърждава старото правило „Сърдитко Петко, празна му торбичка“.

Със сръдни и с цупене не става. Нищо не става.

Да бяха млъкнали поне за малко. След всички тези скандали, разменени обиди, след всички тези закани, клетви и проклятия, с които се обсипват политиците, няма как да не се сетим за онази стара мъдрост  „Лоша дума от лошо сърце излиза“. Такива са си явно.

Разбира се, има и такива, които сами се хвалят и изтъкват. Някои направо са обсебени от собственото си величие и значение за човечеството. Изживяват се като център на веселената, а всъщност като се замисли човек, такива политици са „За две пари яйце ще снесе, а за сто гюрултия ще вдигне“. Пък по въпроса за „яйцата“ да се сетим за тази поговорка

„ Която кокошка много крещи, малко яйца носи“.

И вие ли усещате как някои народни трибуни са обзети от усещане за непогрешимост и величие? Явно за забравили това, че „И гробарите имат свои гробари“

И така…ролите са вече раздадени.

„Когато атовете се ритат, магаретата теглят“.
В това представление магаретата са всички български граждани, които теглят каруцата, докато атовете си раздават къчове в парламента.

Но пък стига сме мрънкали и дрънкали. „Надеждата умира последна“.

Брей, че то време за прогноза станало.

Днес ще е слънчево и топло. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до 30 градуса.

Нека е хубав денят ви.

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...