време за прогноза 28 юни 2021 2021-06-28 2021-06-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb2gyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c74b761416f4d8d07c38e0e54ecf05d33d2ff06b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210620_071027.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Как заради пътно нарушение баща ми откри автономните автомобили

Чувам някакви експерти да хортуват по телевизията, че до 14 години всички бензинови, дизелови и хибридни автомобили в ЕС би трябвало да бъдат поставени на трупчета…

Само електрически трябвало да се движат по пътищата на Отечество любезно.

Люлюх, какви страшни времена се задават.

Точно Той построи половин милиард километра магистрали и чиновниците в Брюксел ни забиха нож в гърба.

А аз смятах да сменя съединителя и да карам дъртия таралясник още много години.

Пък еврочиновниците се канят да спират такива бензинови антики като моята.

Аз знам много добре какво е да ти спрат колата. В древността заради някакви прегрешения по пътя бяха свалили номерата на „Волга“ –та на баща ми. Ама, сърце международно шофьорско не трае, пък и той като виден представител на съсловието на шофьорите от О’Бозе почившето предприятие СОМАТ, държеше на своя авторитет и не обичаше да ходи пеш или с автобус.

Беше зима, банята у дома беше много студена и родителят издаде нареждане „Отиваме в банята до училище „Любен Каравелов“, да се загрея, че тук умрях от студ“ и ни качи във „Волга“-та. И кара тъй със сигурни ръце, по тъмните улички, ама за беда изведнъж ей, тъй от нищото изниква кола на народната милиция, а „Волга“-та ,нали се сещате без номера.

И какво направи баща ми? Издаде странно звучаща заповед „Лягайте по седалките“  и той също се сниши, но продължи да кара с така лека и незаангажираща скорост.

Представям си как се изблещили другарите милиционери.Демек покрай тях минава жълта „Волга“ без хора в нея, но и без номера. Самодвижеща се и самоначосваща се "Волга". Жълта на цвят. Чудо.

Явно са били толкова вцепенени, че дори не ни подгониха. Може някой от милиционерите да се е прекръстил или да е припаднал от ужас. Де, да знам. Нямах видимост, защото лежах на задната седалка с брат ми, а майка ми лежеше на предната до баща ми, който въртеше волана също легнал.

Сега, като се замисля, баща ми тогава без да иска откри принципа на „автономните“ автомобили, демек на тия дето сега ги хвалят, че те отвеждат там, където поискаш, ама без да ги караш. Те сами се карат.

А, за електромобилите имам леки притеснения.

Веднъж, в края на 80-те години, докато баща ми пак беше някъде на рейс из таз тежка чужбина, аз запалих по нощите „Волга“-та, пък отидох до гробищата в Бургас. Не, бе!!! Kе съм представител на извратена секта, че да скиторя по тъмна доба из гробните места. Просто тогава в Бургас се бяха появили две денонощни заведения. Едното до Търговската къща, другото до гробищата. Това, до гробищата беше някаква ламаринена барака, ама се събираше народ и аз реших да се изфукам с „Волга“ -та. Отидох, повисях, пък тръгнах и …на 50 метра автомобилът спря. Ама, се запъна като магаре на мост.

 И край ме сегиз тогиз минават разни „Лада“ и „Жигули“-та, ама никой не спира. Накрая спря една кола, с любезна жена шофьорка и тя мило ме попита „момче, да не би да ти е свършил бензинът“.

Скръцнах със зъби, защото все пак и тогава, както и днес на входа на гробищата имаше бензиностанция.

Отговорих с въздишка, че причината е друга. Причината беше пустият акумулатор.

Че ходих по нощите при един съученик, че той дойде с „Москвич“-а на баща си, че запалих „Волга“-та с неговия акумулатор, изобщо идиотщина голяма…

Та, много искам електромобил, но притеснено се питам като му се изхаби батерията, къде ще я заредя по тези половин милиарда километри магистрали? Че то милиони зарядни станции ще трябват. Той хубаво асфалтира милиарди километри, ама зарядните станции хич ги няма.

 

Притеснях сЯ не на шега.

Е, то с тия мои мухлясали спомени се отплеснах. Време за прогноза станало.

Ще е горещо, влажно и дъждовно. Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до 28 градуса.

Нека е хубав денят ви

Автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...