време за прогноза 24 юни 2021 2021-06-24 2021-06-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbDkyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--399c5368bfe2d8144922bc40cf59838fe0d24e3a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210624_063717.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бягане край морето и край поляните на Еньовден

На Еньовден се правят куп неща. Включително търкаляне из поляните. И бране на билки.

Да, бе. Да. Как пък да не хукна по тревите по бяла роба или бял потник и да бера билки с венец на главата. Звучи абсурдно.

Оставям тази дейност на охлювите. И на пазителите на традициите.

Ето, на.

Нали съм сухар, на Еньовден бягах скучно и монотонно по алеята край морето. Покрай тревите и билките. Покрай Атанасовското езеро и Черно море.

Но нийде из тревите не видях никакви моми да вършат разни ритуални чудесии. Отказали са се явно да спазват традициите.

Какви времена дочакахме, а. На откази.

Майка се отказва от сина си, партиен кадър се отказва от партията си и създава нова, а фирма доставчик на машини за гласуване отказва да достави машините, защото пък поръчителят отказва да плати исканата от фирмата сума. А бивш управляващ отказва да поеме отговорност и натриса всички отговорности за случили се и неслучили се неща на приемниците си. Германците пък отказват да се предадат и изравняват на унгарците с рикошет във футболна битка. Е, с какво друго да изравнят. Нали са германци.

А от една партия, на която социолозите предричат голям успех, отказват да правят правителство с този, с онзи и с още някакви. Още не са започнали да управляват, но вече отказват на този или на онзи. Пък един партиен лидер прокарва термина „заедност“…Звучи ми като  „Всички вкупом съгрешихме“

Във филмите летят жерави, а в отечество любезно откази летят във всички посоки.  Всеки се отказва от нещо или от някого. Някакви чиновници отказват да напуснат своите постове. Постовете са ни скъпи на сърцето. Така биха казали, ако можеха.

Как се отказва пост.

Ей, го на. Синът ми трябваше да кацне в Бургас, но авиокомпанията ни уведоми, че неговата работа няма да стане. Иначе казано отказват да ни го доставят до родното му място, нищо че билетите ми са платени точно до Бургас. Казват ни, че можело да кацне в Бургас, но друг път, някога, но не сега. И синът ми отказа кацането в Бургас някога, защото иска да е сега. Щем, не щем ще трябва да ходим до Варна, защото Първородния ще каца там.

Та, насред този ми ти магически Еньовден аз бягам покрай треви, билки и охлюви.

Не се отказвам от бягането сутрин значи.

Бягам и зяпам дъртите си маратонки. Червени са. Но с лявата имам малък проблем. Лявата маратонка има дупка, която става все по-недискретна. Скоро пръстът ми ще излезе от дупката и ще се развее като знамето на революцията. Засега единствено Димитър Бербатов не се отказва да прави революция във футбола ни. Странното е това, че Боби Михайлов също не се отказва да промени футбола у нас. Българският футбол е най-променяният футбол в света.

Единствено Жан Виденов отказва да се промени.

Еньовден е.

Бягам и си представям как набивам из тревите, пък скубя малко копър и си свивам венец. После чак изпръхтявам от безумието на въображаемата гледка.

Картината „Красимир с венец от копър на главата“ е стряскаща е също толкоз, колкото онази картина „Партиен лидер е поседнал на поляна, а край него културисти стягат бицепси“.

Човек много трябва да внимава, когато нахлуе нейде из природата. Защото както е решил да играе хоро из Седемте рилски езера и му ръкопляскат, тъй се оказва, че е нарушил поне десет разпоредби и го налазват разни служби. Виж, да играе ледено хоро в Тунджа може. И певци песни за него ще пеят. И телевизии.

Може ли силно разсъблечена мома с венец на главата, да бъде глобена, защото е влязла в защитена територия и е набрала билки, вписани в Червената книга на изчезващите видове? Като едното нищо.

Нека върви после да обяснява, че е пазителка на традициите.

В Морската градина тази сутрин видях госпожа по анцуг да бере липов цвят навръх Еньовден. Сигурно липовият и чай ще има магически сили, а?

Хората пият вълшебни отвари, а аз някаква напитка за спортисти, в която уж има магнезий. Купих си я от супермаркета, пък жена ми нарежда „Престани да ги пиеш тези химии, тези боклуци“

А ние двамата с Тони пием кафе…Тони е жена ми. Кафето е италианско. Отказахме бразилското отдавна.

Е, нека Еньовден ви донесе чудо. И никакви откази.

Цяло чудо е, че сте прочели брътвежите ми дотук. Защо не се отказахте? Защо го направихте, защо си причинихте това, бе!!!

Ето, на. Време за прогноза станало.

Ще бъде горещо, влажно и дъждовно.

Максималните температури в Бургас и региона ще достигнат около 29 градуса.

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...